Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Flera hundra människor samlades vid ljusmanifestationen mot droger i Vilhelmina i fredags. Foto: KRISTINA SANDIN

Vill att hela länet går samman mot droger

– Vi måste jobba bredare, djupare och längre för att få bukt med drogmissbruket. Det säger Peter Lindberg, Föräldraföreningen mot narkotika. Det hjälper inte med att få bort langarna och knarket. Vi måste se till att inte fler kommer in i ett missbruk.

Vilhelmina · Published nov 13, 2019 at 15:15

Peter Lindberg är aktiv i Föräldraföreningen mot narkotika i Umeå som arbetar aktivt för att stötta anhöriga och missbrukare. I hans värld är de som nu fallit offer inte de sista.

– I Västerbotten dör cirka 20 personer varje år av drogmissbruk och ännu fler skadas. I dag är det fler som provar narkotika än tidigare. Det är lättare att få tag i via internet och attityden till droger bland unga har blivit liberalare. Det finns starka diskussionsgrupper på nätet som är för en legalisering av cannabis.

Ju fler som provar ju fler fastnar i ett missbruk. Enligt Peter Lindberg är det tio procent av dem som provar någon form av narkotika, som blir missbrukare.

– Det är många ungdomar som mår dåligt i dag. Känner man då att man mår bättre och blir lugnare av drogen är det lätt att fastna och de som fastnar går vidare till tyngre droger.

Han tycker att det viktigaste är att inte fler kommer in i ett missbruk.

– Det hjälper inte att sätta fast de som langar. De gör det för att finansiera sitt eget missbruk. Det viktigaste är att alla ungdomar får stöd så att de inte hamnar i missbruk. Tyvärr räcker resurserna inte alltid till.

Peter Lindberg skulle vilja se en övergripande insats från Region Västerbotten.

– Ett projekt som skulle rikta sig till alla kommuner och som inkluderar till exempel, studieförbund, föreningar och även missbrukare och tidigare missbrukare. De senare kan berätta vad som fungerar och inte fungerar. Det är en kunskap som vi behöver ta till vara.

Samtidigt vill han nyansera bilden av dem som missbrukar droger.

– Det största missbruket i Umeå är vid universitetet. Det är stressigt och då tar man till amfetamin eller något uppiggande för att klara tentorna.

Peter Lindberg, aktiv i Föräldraföreningen mot narkotika, vill ha länsövergripande samling mot droger. Foto: PRIVAT

Håll i, håll om – initiativ i kampen mot droger

Vilhelmina Efter den senaste tidens händelser har det startats ett föräldrainitiativ i Vilhelmina. ”Håll i, håll om” heter gruppen som är Facebook-baserad. – Jag kände att jag...

Ska sätta fart på turismen

Dorotea Ulrika Stenberg är den som ska utveckla turismen i Dorotea. Sedan drygt tre veckor är hon anställd som projektledare för projektet Lapplands sydport. – Mitt jobb handlar...

Julpatrullen skapar stämning i Åsele

ÅSELE I dag, på Luciadagen, kommer gruppen Julpatrullen att mingla runt i Åsele och skapa julstämning. Patrullen består av ungdomar från Åsele Kulturskola. – Det låter som en...