Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Annika Andersson fanns på plats i vid sametingets plenum i Örnsköldsvik. Foto: KRISTINA SANDIN/ARKIV

Vilhelmina förlorade kampen om parlamentet

Vilhelmina kommun förlorade kampen om den samiska parlamentsbyggnaden. I stället gick Östersund ut som segrare i striden och vann mot det ursprungliga förslaget Kiruna.

Vilhelmina · Published feb 28, 2019 at 12:15

En delegation från Vilhelmina var representerade vid Sametingets plenum i Örnsköldsvik när frågan om parlamentsbyggnaden skulle avgöras. Först ställdes Östersund mot Vilhelmina, där Östersund vann med tre röster. Därefter ställdes Östersund mot Kiruna.

– Jag är fortfarande stolt över att vi som en liten kommun var ett av de tre slutliga alternativen. Vi har visat framfötterna rejält, och skulle det någon gång bli fråga om lokalkontor tror jag att Vilhelmina ligger riktigt bra till, något som även sades i talarstolen inför omröstningen, säger Vilhelminas kommunalråd Annika Andersson.

Frågan om placeringen av parlamentet har varit en långdragen fråga. Kiruna var först tänkt som säte för parlamentet men när det blev klart att staden skullen flyttas dök det upp andra alternativ. Till sist var det tre alternativ kvar.

– Vi vill från Vilhelminas sida gratulera Östersund, och trots att det inte blev Vilhelmina som får byggnaden är vi glada över att parlamentet placeras så nära oss. Kanske kan det öppna upp för flera spännande samarbeten, säger Annika Andersson.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.