Onsdag 12 augusti 2020

Lokaltidningen

Carolina Lidström med sonen Vidar Berg och den senaste familjemedlemmen, Otto. Foto: KRISTINA SANDIN

”Viktigast att ge hunden trygghet”

Så här i coronatider är det många som skaffar hund och det är mycket man ska tänka på när man får en liten valp i familjen. Carolina Lidström vid Vilhelmina brukshundsklubb har flera råd att ge. Själv har hon just hämtat hem en valp. En åtta veckor oemotståndlig krabat av rasen tollare.

Dalasjö · Published jul 31, 2020 at 12:15

Det är en livlig liten hund som busar i köket. Otto har just kommit in i familjen och nu väntar en tid med anpassning. Carolina Lidström har en mångårig erfarenhet som hundägare. Hon har vuxit upp med hundar och började tidigt med tävlingsverksamhet i lydnad och i dag är hon utbildningsansvarig vid brukshundsklubben i Vilhelmina.

– Det är mycket som man ska tänka på när man skaffar hund. För det första. Vad ska du använda hunden till, hur mycket orkar du med. Ta reda på vad rasen kräver. En stor hund kräver mer motion och det kanske inte är så lämpligt med en schäfer eller border collie om du inte är så aktiv. Läs in dig på rasen och träffa gärna andra hundägare innan du bestämmer dig. Ha en god planering.

Den som blivit hundägare vet att det kan gå åt mängder av skor, söndertuggade mattor och betydligt värre saker. Carolina ger rådet att anpassa hemmet. Se till att hunden har en egen plats och plocka bort det du är rädd om. Otto får bara vistas i köket och hallen ännu så länge. Hon säger också att det är viktigt att plocka bort saker som hunden kan skada sig på.

– Det är också viktigt att hunden är försäkrad. Det är mycket som kan hända och då är det tryggt att ha en försäkring. Det är också viktigt med rutiner.

Hon rekommenderar alla nyblivna hundägare att gå en valpkurs.

– Då lär sig hunden att umgås med andra hundar och valpen och husse/matte får lära sig lite lydnad. Det viktigaste är inkallningen, att hunden kommer när man ropar. Det kan gälla liv eller död om den till exempel springer ut i vägen.

– Men det bästa med att ha hund är att du alltid har en kompis. Hunden har mycket sällan en dålig dag och är alltid glad när du kommer.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport