Måndag 30 mars 2020

Lokaltidningen

Vädret gynnade vinterfesten

Det blev en fantastik vinterfest i Vilhelmina, då vädret gjorde sitt till. Det var mycket folk i rörelse, främst under lördagen, då både vigsel och inomhusmässa lockade många.
– Det har varit mycket lyckat, summerar www-föreningens ordförande Bertil Hultman helgen.

Vilhelmina · Published feb 17, 2020 at 13:15

Wilhelmina winter weekend inleddes på torsdagen med att de fyra stoplsittarna äntrade sin stolpar. Från början var det sju anmälda men tre av dem drog sig ur av olika anledningar.

– Till nästa år funderar vi på att ha någon slags depositionsavgift som de får erlägga och sedan få tillbaka när de kommer, säger Bertil Hultman.

Invigningstalet hölls av Ulrika Mannelqvist, en hemvändande Vilhelminabo. Hon talade varmt om Vilhelmina och varför det är så bra att bo här.

På fredagen öppnade inomhusmässan med Daniel Svensson som arrangör. Ute på samhället gjorde Hembergskolans nior snöskulpturer och på kvällen var det fisketävling på Baksjön.

Den stora begivenheten på lördagen var skotertävlingen på Tjärnvallen som samlade mycket folk. Mycket folk var det också som följde vigseln mellan Patrik Håkansson och Maria Jonsson från Åsele.

– Det känns lite pirrigt och stort, sa Patrik Håkansson, minuterna före vigseln. Det har varit många hemligheter och jag har ingen aning om vad Maria ska ha på sig.

Han stod och väntade utanför kyrkan när Maria kom ut från Tingshuset i en klänning som var helt fantastisk. Marias syster Anette Sundin hade stickat en hel brudklänning, broderat med silvertrådar och pärlor och sytt en cape.

– Det har tagit många timmar, jag har hållit på sedan november.

Vigseln förrättades av komminister Samuel Örnberg och organist var Karolina Lif. Efter vigseln bar det i väg till Åsele för bröllopsfest med istema.

Efter vigseln var det nedräkning för stolpsittarna. En veteran är Vincent Johansson från Uppsala som satt för sjätte gången.

– Det här är en av de värsta gångerna, sade han efteråt. Jag har blivit äldre, dessutom har jag inte ätit någonting, bara druckit vatten eftersom jag fastar.

Trots det är det inte omöjligt att han återkommer nästa år.

Enda kvinnan i gänget var Marielle Gröneng.

– Jag är helt slut, har nästan inte sovit någonting. Nu ska jag hem och äta pizza och sedan sova.

Daniel Ålstig satt med sin Modo-halsduk och till hans förvåning kom Modos sportchef Fredrik Glader med en matchtröja.

– Det var superkul, säger Daniel Ålstig.

Www-föreningens ordförande Bertil Hultman tycker att helgen varit lyckad.

– Det är första gången som vi i föreningen arrangerar. Nu ska vi utvärdera helgen och se vad som kan göras bättre till nästa år. Vi önskar också att fler skulle engagera sig. Är vi många så behöver det inte bli så betungande för var och en.

Hundratals gästnätter förlorade

SAXNÄS Vid Saxnäsgården och på Marsfjäll Mountain Lodge har man drabbats hårt av coronaviruset. – Vi har redan förlorat 400 gästnätter i avbokningar, säger Stefan Dillner vid...

Miljökrav kan knäcka mack

Saxnäs Från och med den 1 juli 2022 måste alla bensinstationer skydda rör och cisterner som ligger under marken. Det innebär stora kostnader för de enskilda mackägarna, som...

Tält uppförs i Lycksele - 42 smittade i länet

LYCKSELE Nu kommer ett tält upp också utanför Lycksele lasarett. – Vi har bara en entré till akutmottagningen här och planerar nu för en tältlösning utanför akuten för att få ett...