Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Tar teatern ut i skogen

När avstånd ska hållas och man ändå vill repetera in sin senaste teaterpjäs, får man ta till andra metoder än att träna på teaterscen. Vilhelmina amatörteater tränar i skogen, en scen så god som någon.

VILHELMINA · Published jul 4, 2020 at 06:15

Det är repetitionsdags och den lilla emsemblen samlas vid gapakojan invid Baksjötjärn. Tidigare har de repeterat digitalt men kände att de behövde lite scenvana och därför träffas de ute i skogen. När alla restriktioner är över planerar de att sätta upp Cecilia Thorudds pjäs "Kunde prästänkan så kan väl du".

Cecilia Thorudd är mest känd för den tecknade serien Ensamma mamman, om kvinnors livssituation, glädeämnen och tillkortakommanden. Teaterstycket är inget undantag.

Vilhelmina amatörteater är en förening som har funnits sedan 1938 och där medlemmarna har kommit och gått. I dag består den av sex medlemmar.

– De finns de som flyttat, de som gett upp och de som har slutat på grund av ålder men vi skulle verkligen behöva nya krafter och gärna män. I dag är vi bara kvinnor, säger Annika Ramstedt.

"Kunde prästänkan så kan väl du" handlar om tre väninnor som varje år ger sig ut på en fjällvandring. Men detta år blir ingenting sig likt. Det är mycket som kommer upp till ytan, gamla förorätter, bitterhet och besvikelse.

– Det handlar om mogna kvinnor, om klimakteriet och om situationer som de flesta kan kan känna igen sig i, säger Annika Ramstedt. Men för den skull är det ingen mörk pjäs. Humorn finns alltid där och man får sig många goda skratt.

När pjäsen ska spelas upp för publik är oklart men Vilhelminaborna har något att se fram emot.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...

”Viktigast att ge hunden trygghet”

Dalasjö Så här i coronatider är det många som skaffar hund och det är mycket man ska tänka på när man får en liten valp i familjen. Carolina Lidström vid Vilhelmina...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport