Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Svarta bälten till Vilhelmina

Förra helgen var det riksgradering i judo i Vilhelmina. Katrin Ivarsson, tränare i Vilhelmina judoklubb, lyckades ta den femte graden, 5 Dan, som en av tre kvinnor i Sverige. Svart bälte och 1 Dan, lyckades fyra medlemmar i Vihelmina judoklubb erövra.

VILHELMINA · Published dec 5, 2018 at 12:15

Inom judosporten finns det olika graderingar, det vill säga olika färger på bältet beroende på kunskap och träning. Idrottsutövaren börjar med vitt bälte, sedan följer gult, orange, grönt, blått och brunt. På den här nivån är det klubben själv som utför graderingarna.

Nästa steg är svart bälte, som också kan graderas till mellan ett och tio. Det kallas 1 Dan och så vidare. Vid den här högre nivån är det examintorer från Svenska Judoförbundet som genomför graderingen och nu har en riksgradering genomförts i Vilhelmina.

– Det är första gången som en riksgradering genomförs så här långt norrut, säger Katrin Ivarsson, eldsjäl och huvudtränare i Vilhelmina judoklubb. Att fem i samma klubb genomför en riksgradering är unikt. Det är en stort steg för en liten klubb, det är bara de stora, om ens de, som mäktar med något sånt här.

För att graderas till de höga nivåerna ansöker man hos Svenska Judoförbundet och för varje gradering finns det olika moment som man ska klara av.

– Det handlar om olika tekniker, du ska visa styrka, balans och synkronisering. Dessutom ska det vara snyggt och estetiskt. Det ingår också ett teoretsikt prov, säger Katrin Ivarsson.

Katrin Ivarsson har nu nått nivå fem i mästarklassen svart bälte. Hon är nu en av tre kvinnor i hela landet som nått så långt inom judosporten.

Förutom Katrin är det nu också fyra medlemmar i klubben som har svart bälte i judo nämligen Wayne Jonsson, Michael Wallin, Albin Eriksson och Jennie Pavval.

Det är ett stort steg för en liten klubb.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...