Söndag 15 december 2019

Lokaltidningen

Svarta bälten till Vilhelmina

Förra helgen var det riksgradering i judo i Vilhelmina. Katrin Ivarsson, tränare i Vilhelmina judoklubb, lyckades ta den femte graden, 5 Dan, som en av tre kvinnor i Sverige. Svart bälte och 1 Dan, lyckades fyra medlemmar i Vihelmina judoklubb erövra.

VILHELMINA · Published dec 5, 2018 at 12:15

Inom judosporten finns det olika graderingar, det vill säga olika färger på bältet beroende på kunskap och träning. Idrottsutövaren börjar med vitt bälte, sedan följer gult, orange, grönt, blått och brunt. På den här nivån är det klubben själv som utför graderingarna.

Nästa steg är svart bälte, som också kan graderas till mellan ett och tio. Det kallas 1 Dan och så vidare. Vid den här högre nivån är det examintorer från Svenska Judoförbundet som genomför graderingen och nu har en riksgradering genomförts i Vilhelmina.

– Det är första gången som en riksgradering genomförs så här långt norrut, säger Katrin Ivarsson, eldsjäl och huvudtränare i Vilhelmina judoklubb. Att fem i samma klubb genomför en riksgradering är unikt. Det är en stort steg för en liten klubb, det är bara de stora, om ens de, som mäktar med något sånt här.

För att graderas till de höga nivåerna ansöker man hos Svenska Judoförbundet och för varje gradering finns det olika moment som man ska klara av.

– Det handlar om olika tekniker, du ska visa styrka, balans och synkronisering. Dessutom ska det vara snyggt och estetiskt. Det ingår också ett teoretsikt prov, säger Katrin Ivarsson.

Katrin Ivarsson har nu nått nivå fem i mästarklassen svart bälte. Hon är nu en av tre kvinnor i hela landet som nått så långt inom judosporten.

Förutom Katrin är det nu också fyra medlemmar i klubben som har svart bälte i judo nämligen Wayne Jonsson, Michael Wallin, Albin Eriksson och Jennie Pavval.

Det är ett stort steg för en liten klubb.

Ska sätta fart på turismen

Dorotea Ulrika Stenberg är den som ska utveckla turismen i Dorotea. Sedan drygt tre veckor är hon anställd som projektledare för projektet Lapplands sydport. – Mitt jobb handlar...

Guldregn över Storuman

STORUMAN Sex VM-guld, åtta VM-silver och ett VM-brons. Alla åtta idrottare från Storuman Armsport imponerade stort under VM-tävlingarna i Polen i slutet av förra veckan.

Släkt ställer ut på Lucia

LYCKSELE Under Luciahelgen kommer tre personer från samma släkt att ställa ut sina alster på Lycksele Ateljé. – Det känns roligt, säger fotografen Åke Bäckström.

Håll i, håll om – initiativ i kampen mot droger

Vilhelmina Efter den senaste tidens händelser har det startats ett föräldrainitiativ i Vilhelmina. ”Håll i, håll om” heter gruppen som är Facebook-baserad. – Jag kände att jag...

Julpatrullen skapar stämning i Åsele

ÅSELE I dag, på Luciadagen, kommer gruppen Julpatrullen att mingla runt i Åsele och skapa julstämning. Patrullen består av ungdomar från Åsele Kulturskola. – Det låter som en...

Givmildheten ökar i december

INLANDET När vinterkylan sveper in och julen börjar nalka sig, då ökar svenskarnas givmildhet. Musikhjälpen, som avslutas i morgon, är ett av alla tecken på att folk nu öppnar...

Lycksele MK förlorar SM i rallycross till Piteå

LYCKSELE Lycksele MK har under två somrar arrangerat uppskattade deltävlingar i rallycross-SM. Men i sommar blir det inget. Däremot anordnar klubben DM-final i rallycross i...