Onsdag 22 maj 2019

Lokaltidningen

Svarta bälten till Vilhelmina

Förra helgen var det riksgradering i judo i Vilhelmina. Katrin Ivarsson, tränare i Vilhelmina judoklubb, lyckades ta den femte graden, 5 Dan, som en av tre kvinnor i Sverige. Svart bälte och 1 Dan, lyckades fyra medlemmar i Vihelmina judoklubb erövra.

VILHELMINA · Published dec 5, 2018 at 12:15

Inom judosporten finns det olika graderingar, det vill säga olika färger på bältet beroende på kunskap och träning. Idrottsutövaren börjar med vitt bälte, sedan följer gult, orange, grönt, blått och brunt. På den här nivån är det klubben själv som utför graderingarna.

Nästa steg är svart bälte, som också kan graderas till mellan ett och tio. Det kallas 1 Dan och så vidare. Vid den här högre nivån är det examintorer från Svenska Judoförbundet som genomför graderingen och nu har en riksgradering genomförts i Vilhelmina.

– Det är första gången som en riksgradering genomförs så här långt norrut, säger Katrin Ivarsson, eldsjäl och huvudtränare i Vilhelmina judoklubb. Att fem i samma klubb genomför en riksgradering är unikt. Det är en stort steg för en liten klubb, det är bara de stora, om ens de, som mäktar med något sånt här.

För att graderas till de höga nivåerna ansöker man hos Svenska Judoförbundet och för varje gradering finns det olika moment som man ska klara av.

– Det handlar om olika tekniker, du ska visa styrka, balans och synkronisering. Dessutom ska det vara snyggt och estetiskt. Det ingår också ett teoretsikt prov, säger Katrin Ivarsson.

Katrin Ivarsson har nu nått nivå fem i mästarklassen svart bälte. Hon är nu en av tre kvinnor i hela landet som nått så långt inom judosporten.

Förutom Katrin är det nu också fyra medlemmar i klubben som har svart bälte i judo nämligen Wayne Jonsson, Michael Wallin, Albin Eriksson och Jennie Pavval.

Det är ett stort steg för en liten klubb.

Mötesplats utan gränser

LYCKSELE Årets Mötesplats Lycksele, som startar i dag, fokuserar på drivkrafter och konkurrenskraft. Konferensen har också ett nordiskt perspektiv, med inbjudna från Norge och...

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

Laisbyn täckte länet

LYCKSELE Ulf Stefan Winka har många års erfarenhet av historiesökning. För två veckor sedan föreläste han i Lycksele om Umeå lappmarks historia. – Lycksele var samlingsplats för...

Emil Österholm tog hem konstnärsstipendium

LYCKSELE Sparbanksstiftelsen Norrland hade årsstämma i Lycksele i fredags, och delade då ut sitt konstnärsstipendium, på 100 000 kronor. Det gick denna gång till Västernorrland.