Torsdag 13 augusti 2020

Lokaltidningen

Inga-Lena Nilsson och Karolina Lif är initiativtagare till sommarens arrangemang i Vilhelmina kyrka. Tolv över tolv varje vardag under hela sommaren blir det sommarpratare och sommarmusik. Foto: KRISTNA SANDIN

Sommarpratare i kyrkan

Varje vardag under hela sommaren blir det sommarprat och sommarmusik i Vilhelmina kyrka.
– Vi tänkte att vi ville göra någonting nu när allt är inställt på grund av coronakrisen, säger Inga-Lena Nilsson. Varje vardag, tolv minuter över tolv blir det musik och prat.

Vilhelmina · Published jun 19, 2020 at 11:15

Tanken väcktes av kyrkomusiker Inga-Lena Larsson.

– Jag tänkte att nu när allting är inställt på grund av pandemin så borde vi ändå försöka att hitta på någonting. Jag presenterade idén om sommarprat och musik för Karolina Lif och hon tyckte att det var en bra idé.

De tog upp frågan i ekumeniska rådet, som består av representanter från alla församlingar i Vilhelmina, som gav sitt stöd.

– Tanken är att det ska bli en trivsam stund för alla, säger Karolina Lif. Vi valde tiden tolv minuter över tolv för att man ska kunna komma hit på sin lunch.

– Det blir inte någon slags predikan utan mera prat om livet och tron, blandat med musik. Det ska inte vara så högtidligt utan mer lättsamt. Man kan gärna ta med sig sin lunchlåda och äta här, säger Inga-Lena Larsson.

Sommararrangemanget pågår hela sommaren ända in i augusti och de medverkande har alla någon anknytning till Vilhelmina. Det kan vara de som bott här i hela sitt liv, de som flyttat härifrån, de som flyttat hit och hemvändare. Några är musiker och några är berättare och då bidrar Karolina Lif och Inga-Lena Nilsson med musik.

I måndags var det premiär för tolv över tolv i Vilhelmina kyrka och först ut var Edith och Åke Löfqvist från Frälsningsarmén.

– Vi har ju levt i karantän så länge och nu känns det bra att komma hit till öppna kyrkodörrar i en svår tid, sade Åke Löfqvist.

Edith och Åke Löfqvist bjöd på sång och musik och Åke Löfqvist berättade om hur han 1952 blev frälsningssoldat och att det då inte gick för sig att bevista idrottsevenemang eller matinéer.

– Men man fick ju i alla fall lyssna på radio, säger han och minns OS i Oslo samma år.

Tolv minuter över halv ett avslutades det första sommarpratet.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport