Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Snickarglädje i Vilhelmina

Det är onsdag förmiddag och i föreningen Snickers lokaler i Vilhelmina är verksamheten i full gång. Det är en grupp pensionerade herrar som träffas för att slöjda och umgås.
– Snickers har en stor betydelse för dem som annars kanske skulle sitta ensamma, säger föreningens ordförande Gunnar Wikström.

Vilhelmina · Published nov 25, 2018 at 07:15

Det doftar gott av trä i lokalen. Jag färdas tillbaka i tiden och till morfars och farfars snickarverkstäder. Här är det minst lika trevligt och gemytligt.

Föreningen Snickers bildades för snart 20 år sedan och har verksamhet flera dagar i veckan. Här finns en omfattande maskinpark och mängder av snickeriverktyg, som utnyttjas flitigt.

– Det var så att kommunen ordnade en snickeriverkstad på äldreboendet Tallmon för dem som bodde där, men många var i livets slutskede och verkstaden utnytjades dåligt. Då gick erbjudandet till andra pensionärer och på den vägen är det, säger Gunnar Wikström.

– Först höll vi till på Tallmon och sedan dess har vi bytt lokaler att antal gånger.

Föreningen ordnar också en del kurser. Gunnar Wikström är kursledare i knivslöjd, något som han har hållet på med i 20 år.

– Vi har rätt många deltagare av båda könen, säger Gunnar Wikström.

Fram tills helt nyligen har föreningen bara varit öppen för pensionärer men nu ändras stadgarna och föreningen är öppen för alla.

– Vi får kommunalt bidrag till en del av hyran men vi vet inte hur det blir i framtiden. Kommmunen äger den fina maskinparken men vi vårdar och underhåller den, säger Gunnar Wikström.

Han påpekar Snickers social betydelse.

– För många är det viktigt att ha någonstans att gå. Snickers kan till och med förändra en sjukdomsbild.

Arne Jonsson är en av veteranerna i föreningen. Han har varit med nästan ända från början och är här flera gånger i veckan.

Han har bara lovord över verksamheten.

– Jag har snickarverkstad hemma men jag går hellre hit och träffar folk än att jag slöjdar ensam. Snickers har en stor betydelse för mig.

Närmast på agendan för föreningen står skyltsöndagen, då Snickers har fått en förfrågan om att delta i en utställning.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.