Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Snickarglädje i Vilhelmina

Det är onsdag förmiddag och i föreningen Snickers lokaler i Vilhelmina är verksamheten i full gång. Det är en grupp pensionerade herrar som träffas för att slöjda och umgås.
– Snickers har en stor betydelse för dem som annars kanske skulle sitta ensamma, säger föreningens ordförande Gunnar Wikström.

Vilhelmina · Published nov 25, 2018 at 07:15

Det doftar gott av trä i lokalen. Jag färdas tillbaka i tiden och till morfars och farfars snickarverkstäder. Här är det minst lika trevligt och gemytligt.

Föreningen Snickers bildades för snart 20 år sedan och har verksamhet flera dagar i veckan. Här finns en omfattande maskinpark och mängder av snickeriverktyg, som utnyttjas flitigt.

– Det var så att kommunen ordnade en snickeriverkstad på äldreboendet Tallmon för dem som bodde där, men många var i livets slutskede och verkstaden utnytjades dåligt. Då gick erbjudandet till andra pensionärer och på den vägen är det, säger Gunnar Wikström.

– Först höll vi till på Tallmon och sedan dess har vi bytt lokaler att antal gånger.

Föreningen ordnar också en del kurser. Gunnar Wikström är kursledare i knivslöjd, något som han har hållet på med i 20 år.

– Vi har rätt många deltagare av båda könen, säger Gunnar Wikström.

Fram tills helt nyligen har föreningen bara varit öppen för pensionärer men nu ändras stadgarna och föreningen är öppen för alla.

– Vi får kommunalt bidrag till en del av hyran men vi vet inte hur det blir i framtiden. Kommmunen äger den fina maskinparken men vi vårdar och underhåller den, säger Gunnar Wikström.

Han påpekar Snickers social betydelse.

– För många är det viktigt att ha någonstans att gå. Snickers kan till och med förändra en sjukdomsbild.

Arne Jonsson är en av veteranerna i föreningen. Han har varit med nästan ända från början och är här flera gånger i veckan.

Han har bara lovord över verksamheten.

– Jag har snickarverkstad hemma men jag går hellre hit och träffar folk än att jag slöjdar ensam. Snickers har en stor betydelse för mig.

Närmast på agendan för föreningen står skyltsöndagen, då Snickers har fått en förfrågan om att delta i en utställning.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...