Torsdag 13 augusti 2020

Lokaltidningen

Vanja Marthin är en av de föräldrar som kämpar för att få starta en friskola i Malgovik. Foto: KRISTINA SANDIN

Skolinspektionen avslår ansökan om friskola

Skolinspektionen avslår föreningen Nästanviks ansökan om att få starta friskola.
– Vi sitter just nu och skriver på en överklagan. Vi ger oss inte, säger Vanja Marthin, en av föräldrarna som kämpar för en friskola.

Vilhelmina · Published jun 24, 2020 at 17:15

Föreningen Nästanvik består av personer från byarna Nästansjö och Malgovik och bildades i syfte att få starta en friskola i Malgovik. Förra veckan kom skolinspektionens svar på föreningens ansökan om att starta en friskola. Det blev avslag.

– Det är klart att vi är besvikna men vi kämpar vidare, säger Vanja Marthin. Nu skriver vi på en överklagan till förvaltningsrätten.

Vanja Marthin säger att Skolinspektionen motiverar sitt avslag med att personer i styrelsen saknar erfarenhet om skollagstiftning. Man skriver också att en nyetablerad friskola kommer att leda till negativa konsekvenser för skolväsendet i kommunen.

– De tycker också att vi hade för snål budget beträffande elevhälsa, måltider och läromedel.

– Vi har tagit in nya personer i styrelsen med högre kompetens och vi hoppas att vi därmed får ett positivt svar.

Föreningen söker också en tomt i Malgovik för att uppföra en ny skolbyggnad om föreningen får klartecken för att starta friskolan.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport