Lördag 29 februari 2020

Lokaltidningen

Skidsäsongen i Saxnäs igång

Redan i mitten av oktober kom skidsäsongen i gång i Saxnäs. Nu är man fullbokade i stort sett varenda helg fram till jul.
– På helgerna är det många av Norrlandsklubbarna som kommer. Under veckorna skidgymnasier och några elitklubbar, säger Stefan Dillner, en av delägarna i Saxnäsgården och den som har full koll på spårarbetet.

saxnäs · Published nov 3, 2019 at 06:15

Det är sannerligen inget perfekt skidväder när vi möts. Blidväder och regn. Men spåret som preparerades för någon vecka sedan ligger kvar.

– Det var ovanligt tidigt men vi brukar alltid vara klara till den första november, säger Stefan Dillner.

Saxnäs har blivit något av ett eldorado för både elitåkare och privatpersoner. Många åker miltals för att kunna åka skidor i Saxnäs och flera av våra främsta skidåkare har varit här på träningsläger.

– Första gången när det liksom exploderade var för sex-sju år sedan, jag kommer inte ihåg året. Vi gjorde som vi alltid gör. När snön kom så trampade vi fast den och gjorde spår. Det året fanns inte snö någon annanstans. På den tiden sparade inte anläggningarna snö som de gör i dag, utan de räknade med att det skulle bli kallt så att de kunde spruta. Men det blev inte kallt det året.

Snöbristen i hela landet gjorde att Saxnäsgården blev nerringd. Alla ville till Saxnäs.

– Det gick som en löpeld i hela skid-Sverige att det fanns snö i Saxnäs. Framför allt var det Pite Elit som hörde av sig och ville komma. I den klubben fanns bland andra Charlotte Kalla och flera andra landslagsåkare.

På så sätt kom Saxnäs på skidkartan. Året därpå var man fullbokade och så har det fortsatt.

– Vi har Pite Elit att tacka för mycket, säger Stefan Dillner.

Säsongen i Saxnäs sträcker sig från november ända in i maj. Sista skidlägret är i slutet av april.

– Det är vårt sista för säsongen, för elitåkarna det första inför nästa säsong.

Även många motionsåkare söker sig till Saxnäs.

– Det finns de som åker de tio milen från Vilhelmina efter jobbet för att åka skidor, även ända från Umeå kommer folk över dagen även om många stannar en natt. Det finns flera övernattningsställen i Saxnäs. Vi har vandrarhem och hotell, här på Saxnäsgården men även på Saxnäs Mountain Lodge. Även fiskecentrum har övernattningsmöjligheter.

Det är Saxnäs idrotts- och bygdeförening som sköter skidspåren och skoterlederna. Skoteråkning är också stort i Saxnäs.

– Men som tur är så är det lite olika säsonger. Skidsäsongen är som hetast nu fram till jul och skotersäsongen börjar under senvintern, säger Stefan Dillner.

För ett år sedan fanns det förhoppningar att få konstsnö till Saxnäs, men de planerna ligger långt bort.

– Vi är en liten förening som har det kärvt ekonomiskt, men i framtiden vill vi ha konstsnö. Elitåkarna tävlar till den allra största delen på konstsnö, vilken skiljer sig från naturlig snö genom sin struktur. De vill ju träna på den sorts snö som de ska tävla på.

Saxnäs kan i stället marknadsföra sig som den plats som har naturlig snö och därmed är ett miljövänligt alternativ.

Det gick som en löpeld i hela skid-Sverige att det fanns snö
i Saxnäs.

Ger inte upp skolkampen

Vilhelmina På måndag avgörs framtiden för skolorna i Malgovik och Nästansjö. Föräldrarna har inte gett upp hoppet om att skolorna får vara kvar. Samtidigt har de långt gångna...

Klarade Ungdomsvasan

BLATTNICKSELE Alla femton elever på Blattnicksele skola som åkte ner till Dalarna för att tävla i Ungdomsvasan klarade loppet trots tidigare farhågor om isiga skidspår. – Det var...

De strejkar för sin skola

Vilhelmina Under torsdagen strejkar elverna i klass sex vid Malgoviks skola. De vill att politikerna ändrar sig så att Malgoviks skola blir kvar. – Det är dumt att lägga ner en...