Lördag 4 april 2020

Lokaltidningen

Riggat för vinterfest i Vilhelmina

I kväll invigs den stora vinterfesten i Vilhelmina. Liksom tidigare år är det massor av aktiviteter för hela familjen under helgen. Det mest spektakulära är isstolpssittningen som i år är svårare än tidigare. I dag klockan 13 kliver minst sex tappra deltagare upp på stolparna.

Vilhelmina · Published feb 13, 2020 at 07:15

Nytt för i år är att det är en ideell förening som står bakom arrangemanget, där också Turistbyrån har en ledande roll. En stor roll har också gubbarna i Vilhelmina Lions, som står för bygget av iskyrkan och är de som tittar till stolpsittarna.

– Stolpsittarna får det lite svårare i år, berättar Lotta Charlesdotter, vid Turistbyrån. Det är ett förslag från Vincent Johansson, som suttit flera år. Han tyckte att vi skulle göra det lite svårare. Nu får stolpsittarna inte veta när det är dags för paus. De kan få sitta två, tre, fyra timmar på stolparna innan det är dags för en paus.

I år heter stolpsittarna Vincent Johansson, Västerås, Markus Mattsson, Örebro, Marielle Gröneng, Vilhelmina, Daniel Åhlstig, Vilhelmina, Robin Säfström, Umeå och Johan Sannerdahl, Stockholm.

– Det finns sju stolpar så det kan bli en till. Blir det inte det hittar vi på något kul med stolpen. Man kan till exempel få provsitta och känna hur det känns, säger Anna Grönlund vid Turistbyrån.

Invigningen sker i kväll med skoterkortege innan ordförande i www-föreningen Bertil Hultman håller invigningstal. Tal hålls också av hemvändaren Ulrika Mannelqvist. På fredag öppnar inomhusmässan och på lördag är det vigsel i iskyrkan.

Hundratals gästnätter förlorade

SAXNÄS Vid Saxnäsgården och på Marsfjäll Mountain Lodge har man drabbats hårt av coronaviruset. – Vi har redan förlorat 400 gästnätter i avbokningar, säger Stefan Dillner vid...

Miljökrav kan knäcka mack

Saxnäs Från och med den 1 juli 2022 måste alla bensinstationer skydda rör och cisterner som ligger under marken. Det innebär stora kostnader för de enskilda mackägarna, som...

Pensionärer får tips på butiker som kör hem mat

LYCKSELE I Lycksele hjälper kommunen till med att tipsa pensionärer om vilka affärer som kör hem mat till sina kunder. Några timmar per dag står en kommunal servicetelefon öppen...