Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina och kommunalrådet Magnus Johansson tillsammans med koordinatorn Fridha Eriksson Nyström, Region 10. Foto: SOFIA FJÄLLSTRÖM

Region 10 nöjd med året

Från en bussresa med bostadsministern till samtal med landsbygdsministern. Årsskiftet närmar sig och för Vilhelmina, värdkommun i Region 10, innebär det att det snart är dags att lämna ifrån sig stafettpinnen.

Vilhelmina · Published okt 30, 2018 at 11:15

I år var året då kommunnätverket bytte namn från Region 8 till Region 10, för att välkomna norrbottenskommunerna Arjeplog och Arvidsjaur. I år är Vilhelmina värdkommun och lämnar vid årsskiftet över stafettpinnen till Lycksele.

– Kommungränsen är en administrativ gräns som handlar om på vilken sida man betalar kommunalskatt. I övrigt har vi inlandskommuner samma utmaningar, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina.

I början av året lyfte man frågorna kring strandskydd och lånemarknaden. Bostadsminister Peter Eriksson bussades runt för att se inlandskommunerna verklighet med egna ögon.

– Det handlade om landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Vi lyfte bland annat problematiken för nybyggnationer i strandnära lägen och att bankerna inte lånar ut pengar, säger Fridha Eriksson Nyström, koordinator på Region 10 sedan förra hösten.

Den stora frågan man enligt värdkommunen jobbat med handlar om landsbygdspropositionen, eller snarare bristerna i den.

Efter att ha publicerat en debattartikel i Dagens Samhälle blev företrädare för Region 10 nedbjudna till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i juli.

– Det gav något, definitivt. Vi ska bedriva påverkansarbete och opinion och vi måste bedriva det utifrån oss, våra invånare och våra möjligheter, säger Vilhelminas kommunalråd Magnus Johansson.

Region 10:s fem fokusverksamheter driver egna frågor med egna målsättningar. Till exempel har en utvecklingsstrateg jobbat cirka ett år på initiativ från skolcheferna i nätverket. Kommunens chefer har fått ledarskapsutbildning och den för i år nya HR-gruppen jobbar med personalfrämjande frågor.

– I mindre kommuner blir man rätt ensam som verksamhetschef. De träffas några gånger per år och lyfter hela tiden vikten av nätverket, säger Fridha.

Värdkommunen Vilhelmina är nöjd med året.

– Det är en styrka att vara tillsammans. Vi har ambitionen att Västerbotten ska bli bättre, säger Ottosson.

Region 10

  • Innefattar kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.
  • Syftar till att stärka kommunernas roll och utveckling, i länen, nationellt och internationellt.
  • Samarbetena sträcker sig över fem utpekade fokusverksamhetsområden: skola, omsorg, näringsliv, ekonomi och HR.
  • 2018 ligger Region 10:s budget på 1 103 333 kronor.
  • Området är cirka 62 600 km2 stort och har en folkmängd på ungefär 49 400 personer.

Källa: Region10

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.