Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Prima satsar på skogens råvaror

Svamp, maskrosor och rallarros. Det är bara några av de råvaror som familjen Andersson hämtar från skogen. Sonen Bengt driver restaurang Prima i Skansholm utanför Vilhelmina och mor och far, Alf och Birgitta, är högst delaktiga företaget.
– Vi satsar på det lokala och hämtar mycket av ingredienserna från skogen, säger Bengt.

Skansholm · Published dec 2, 2018 at 07:15

I den lilla byn Skansholm utanför Vilhelmina driver Bengt Andersson sedan åtta år tillbaka restaurang Prima.

Lite långt från allfarvägen kan tyckas, men trogna kunder och en unik meny gör att restaurangen överlever.

– Prima har blivit som en mötesplats för folket i byn och vi har många återkommande gäster, säger Birgitta Andersson.

Alf och Birgitta Andersson drev tidigare Sandsjögården mellan Storuman och Sorsele. Här jobbade också sonen Bengt som hade utbildat sig till kock.

Efter 17 år på Sandsjögården bestämde sig familjen för att sälja och flytta till Skansholm, utanför Vilhelmina.

– Den här lokalen var tidigare en förskola och i och med att den lades ner blev det tillfälle för Bengt att öppna en restaurang, berättar Birgitta Andersson.

I början drev Bengt restaurangen tillsammans med Ursula Krueger från Tyskland, men av olika anledningar blev han ensam ägare efter en tid. Hela tiden har han haft stöttning av sina föräldrar som hjälper till där det behövs, i serveringen, i köket och med att samla in växter, svamp och bär.

Vi sitter i matsalen som snart ska få en julstämning. I fönstren sjunger tomatplantorna på sista versen, de har bidragit till menyn hela sommaren.

Bengt serverar kaffe. En mjuk chokladkaka med hjortrongelé och vispgrädde till.

Han är den som står för experimenten i köket, utbildad gourmetkock som han är. En specialitet är att ta till vara det som många kallar för ett ogräs.

– Maskrosknoppar, stekta i smör, är en läckerhet. Blommorna kan torkas och användas till sallad, likaså bladen. De späda skotten på rallarros serveras som sparris. Jättegott, säger Birgitta Andersson.

Det lokala har alltid varit ett riktmärke för restaurangen. Den naturintresserade familjen samlar växter, svamp och bär under sommarhalvåret så att det ska räcka hela säsongen. Kött och fisk köps från lokala producenter och i deras egen trädgård växer grönsaker som också används i köket.

Svampintresset har också vuxit sig allt större och på menyn finns bland annat fårticka och sandsopp, vilket inte är så vanligt på restauranger.

Från midsommar och augusti ut är Prima öppet för den som vill slinka in. Övriga tider på året kan man beställa och de har alltid servering till olika helgdagar och julbord.

I år är det första gången som man serverar ett vegetariskt/veganskt julbord. Nåja, fisk kommer att finnas.

– Det blir allt mer populärt med vegetarisk mat, vi har märkt att efterfrågan har ökat och även ickevegetarianer uppskattar grönsaksrätterna. Fisk finns på julbordet eftersom det är många som äter fisk men inte kött, säger Bengt Andersson.

Han kommer med några smakprov. Köttbullarna, eller svampbullarna, består av fårticka, potatis, lök, salt och peppar, stekta i olja.

De smakar fantastiskt gott. Till serverar han veganskt knäckebröd med timjan och oregano.

– Som ersättning för skinka blir det helstekt rotselleri. När den helsteks i ugn mildras smaken. Till den serverar vi purjolökssmör.

Inför julbordet har det provlagats och provsmakats under några månader. En del har fått godkänt och en del har ratats, precis som man gör när man experimenterar.

Nu är menyn färdig och det utlovas både efterrätt och julgodis. Och en alldeles egenkomponerad glögg där björksav är grunden.

Det blir allt mer populärt med vegetarisk mat

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.