Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Politiskt avhopp i Vilhelmina när Ivan Larsson (C) lämnar sina politiska uppdrag. Han har inofficiellt delat det kommunala ledarskapet med kommunalrådet Annika Andersson. Foto: KRISTINA SANDIN

Politiskt avhopp i Vilhelmina

Centerpartisten Ivan Larsson lämnar alla sina politiska uppdrag efter ett år som aktiv politiker. Planerna var att han tillsammans med kommunalrådet Annika Andersson formellt skulle dela ledarskapet i Vilhelmina kommun.

Vilhelmina · Published feb 28, 2019 at 13:15

– Jag bestämde mig natten mot tisdag. Det ligger inga motsättningar bakom, jag gjorde helt enkelt för dålig research på vad det innebär att vara politiker, säger Ivan Larsson. Politiken var inte det jag trodde den skulle vara. Jag vill leva ett liv och inte vinna ett krig och alla människor har en bägare och när den börjar rinna över får det vara nog.

För kommunalrådet Annika Andersson kom avhoppet som en överraskning och hon beklagar men säger sig förstå Ivan Larssons beslut.

– Jag anade ingenting och det är mycket sorgligt. Men den här händelsen visar att vi har ett politiskt klimat i kommunen som måste bli bättre för att vi ska få folk som engagerar sig politiskt och som vill fortsätta med det. Vi måste bli bättre på att kommunicera med varandra mellan mötena.

Hur det nu blir med frågan om delat ledarskap är oklart.

– Det kan jag inte svara på i dag, säger Annika Andersson. Det är inte alls så säkert att den som kommer efter Ivan har samma ambitioner eller möjligheter. Processen kommer att stanna av lite.

Centerpartiet i Vilhelmina kommer nu att föreslå nya ledamöter till Ivan Larssons uppdrag. Till fullmäktige räknar länsstyrelsen om valresultatet för att se vem som blir ny ordinarie ledamot.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.