Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Middag lockade många män

Förra veckan var det dags för en offentlig Killmiddag i Folkets hus. På plats fanns Kristoffer Fredriksson, från studieförbundet Bilda i Umeå och han informerade om konceptet Killmiddag.

VILHELMINA · Published nov 23, 2018 at 07:15

Det är Ida Heidenberg,vd för Folkets hus, som tillsammans med Kristoffer Fredriksson tagit initativ till konceptet Killmiddag i Vilhelmina. I oktober hölls ett möte med många deltagare i Folkets hus och därefter har ett antal privata killmiddagar genomförts.

I torsdags var det dags för en offentlig middag.

– Killmiddag är ett koncept som togs fram efter våltäktsanmälningarna på musikfestivaler, berättade Kristoffer Fredriksson. En killmiddag är en möjlighet för män att prata om saker som man kanske aldrig diskuterar.

Det var drygt 20 män som hade anmält sig till middagen, där det serverades pizza-slices med bearnaisesås.

Efter maten var det dags för samtal på temat vänskap.

– Vi måste se vår egen roll i jämställdsarbetet, säger Kristoffer Fredriksson som börjar med att läsa en berättelse om vänskap från en man.

– Vi har samlat in berättelser anonymt från män som har svarat på frågan vad de skulle vilja prata om, om ingen dömer dig.

Berättelsen blev en väg in i samtalet om vänskap. Om hur det är att vara vän med en man och om det skiljer sig från att vara vän med någon av motsatt kön.

Som uppvärmning inför samtalet två och två fanns ett antal frågor som skulle diskuteras. Bland annat om att visa vänskap även i nyktert tillstånd.

Diskussionerna kom snabbt i gång och efter kaffepaus blev det gruppsamtal.

– Förhoppningen är att konceptet sprider sig till skolor, fritidsgårdar och idrotten, säger Kristoffer Fredriksson.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...