Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Middag lockade många män

Förra veckan var det dags för en offentlig Killmiddag i Folkets hus. På plats fanns Kristoffer Fredriksson, från studieförbundet Bilda i Umeå och han informerade om konceptet Killmiddag.

VILHELMINA · Published nov 23, 2018 at 07:15

Det är Ida Heidenberg,vd för Folkets hus, som tillsammans med Kristoffer Fredriksson tagit initativ till konceptet Killmiddag i Vilhelmina. I oktober hölls ett möte med många deltagare i Folkets hus och därefter har ett antal privata killmiddagar genomförts.

I torsdags var det dags för en offentlig middag.

– Killmiddag är ett koncept som togs fram efter våltäktsanmälningarna på musikfestivaler, berättade Kristoffer Fredriksson. En killmiddag är en möjlighet för män att prata om saker som man kanske aldrig diskuterar.

Det var drygt 20 män som hade anmält sig till middagen, där det serverades pizza-slices med bearnaisesås.

Efter maten var det dags för samtal på temat vänskap.

– Vi måste se vår egen roll i jämställdsarbetet, säger Kristoffer Fredriksson som börjar med att läsa en berättelse om vänskap från en man.

– Vi har samlat in berättelser anonymt från män som har svarat på frågan vad de skulle vilja prata om, om ingen dömer dig.

Berättelsen blev en väg in i samtalet om vänskap. Om hur det är att vara vän med en man och om det skiljer sig från att vara vän med någon av motsatt kön.

Som uppvärmning inför samtalet två och två fanns ett antal frågor som skulle diskuteras. Bland annat om att visa vänskap även i nyktert tillstånd.

Diskussionerna kom snabbt i gång och efter kaffepaus blev det gruppsamtal.

– Förhoppningen är att konceptet sprider sig till skolor, fritidsgårdar och idrotten, säger Kristoffer Fredriksson.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.