Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

Martin Bergman tog hem fyra medaljer i SM i mathantverk. Bakom honom syns diplomen från tidigare tävlingar. Foto: KRISTINA SANDIN

Medaljer för nyskapande

Det blev storslam för Martin Bergman och hans medhjälpare när SM i mathantverk avgjordes i Malmö förra veckan. Det blev två guld, ett silver och ett brons.

Vilhelmina · Published okt 26, 2018 at 17:15

Han börjar bli van nu, Martin Bergman. Nästan en hel vägg inne i gårdsbutiken är täckt av diplom och medaljer som Martin Bergman tagit hem i SM i mathantverk genom åren.

– Jag tror att det bli 18 stycken sedan vi tog den första för tio år sedan, säger Martin Bergman. Det känns jätteroligt. Det är också kul att Västerbotten var det län som kom trea i medaljstriden.

I år deltog Bergmans fisk med fyra nya tävlingsprodukter.

Kallrökt lax och rökt fläskkarré har länge funnits i deras sortiment medan Konungens röding och kräftsiken är något helt nyskapande. Guld blev det för den kallrökta laxen och för konungens röding.

– Rödingrätten skapade vi speciellt till kungabesöket i februari i samband med Inlandsbanans jubileum, den består av två rödingfiléer som läggs ihop och sedan röks. Därför har den också fått namnet Konungens röding. Kräftsiken skapade vi till kategorien Innovativt mathantverk och den fick silver.

Hemligheten bakom de många medaljerna är genuint matintresse.

– Vi här på företaget är riktiga matnördar som gillar att testa och experimentera. En del experiment blir lyckade medan andra får förbli ett test. Jag tror att det är nördar som driver utveckliingen framåt, säger han och skrattar. Vi förfinar och förbättrar hela tiden tills dess att vi är nöjda.

På fredag väntar ett stort firande av medaljregnet över Bergmans fisk.

Jag tror att det är nördar som driver utvecklingen framåt.