Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Markägare längs Kultsjödalen mellan Saxnäs och Kilmpfjäll inför skoterförbud på sina marker. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Markägare inför skoterförbud

Markägare längs Kultsjön öster om Klimpfjäll har nu beslutat om att införa skoterförbud på sina marker. Förbudet gäller inte längs vedertagna leder i området.

KLIMPFJÄLL · Published feb 28, 2019 at 08:43

I ett brev som skickats till Polisen, Länsstyrelsen i Västerbotten, Vilhelmina kommun samt medier beskriver markägare längs Kultsjödalen att man nu inför skoterförbud på sina marker.

"Allemansrätten gäller ej för skotertrafik på privat mark och byarna anser att störning av bland annat djurlivet samt skador i terrängen måste begränsas, skriver markägarna i brevet.

Skoterleder som går över dessa privatmarker kommer att skyltas med kartor och påbudsskyltar så att skoterförare ser att det inte är tillåtet att avvika från leden. Markägarna kommer också att informera turistanläggningar i Kultsjödalen som kan beröras av förbudet.

All skotertrafik utom längs leder förbjuds. De enda som tillåts lämna leden är markägarna själva samt samebymedlemmar.

Markägare som tagit gemensamt beslut finns i byarna Storvall, Lövberg, Röberg, Stornäs samt Grundfors 1:25.

Fråga

Tycker du markägarna gör rätt?

  • Ja
  • Nej

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.