Onsdag 17 juli 2019

Lokaltidningen

Markägare längs Kultsjödalen mellan Saxnäs och Kilmpfjäll inför skoterförbud på sina marker. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Markägare inför skoterförbud

Markägare längs Kultsjön öster om Klimpfjäll har nu beslutat om att införa skoterförbud på sina marker. Förbudet gäller inte längs vedertagna leder i området.

KLIMPFJÄLL · Published feb 28, 2019 at 08:43

I ett brev som skickats till Polisen, Länsstyrelsen i Västerbotten, Vilhelmina kommun samt medier beskriver markägare längs Kultsjödalen att man nu inför skoterförbud på sina marker.

"Allemansrätten gäller ej för skotertrafik på privat mark och byarna anser att störning av bland annat djurlivet samt skador i terrängen måste begränsas, skriver markägarna i brevet.

Skoterleder som går över dessa privatmarker kommer att skyltas med kartor och påbudsskyltar så att skoterförare ser att det inte är tillåtet att avvika från leden. Markägarna kommer också att informera turistanläggningar i Kultsjödalen som kan beröras av förbudet.

All skotertrafik utom längs leder förbjuds. De enda som tillåts lämna leden är markägarna själva samt samebymedlemmar.

Markägare som tagit gemensamt beslut finns i byarna Storvall, Lövberg, Röberg, Stornäs samt Grundfors 1:25.

Fråga

Tycker du markägarna gör rätt?

  • Ja
  • Nej

Liten bod med hantverk

Dorotea På Bergsvägen ovanför hotellet i Dorotea ligger Marikes hantverksbod. En liten butik som är fylld av genuint hantverk. – Jag satsar på svenska och nordiska formgivare och...

Länsförfattare sätter nu punkt för Bäckmyran

Umeå Kent Lundholm, 61 år, har skrivit fyra romaner om Baklandet, som hämtar inspiration från hembyn Bäckmyran och dess grannbyar. I augusti kommer han ut med sista boken om...