Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

Killmiddag på gång i Vilhelmina

Killmiddag är ett koncept som sprider sig och nu har företeelsen nått Vilhelmina. Det handlar om att börja prata om manliga normer i kampen för ett jämställt samhälle.
– Det är ett jättebra initiativ som har tagits av Ida Heidenberg. Jag stöttar det fullt ut, säger avgående kommunalrådet Magnus Johansson.

Vilhelmina · Published okt 23, 2018 at 08:15

Killmiddag är ett koncept som togs fram 2016 efter debatten om våldtäkter vid festivaler.

– Det lyftes flera röster om att vi måste vända på perspektiven. Vi kan inte bara prata om att kvinnor ska tänka på hur de beter sig, hur de klär sig. Vi måste börja med oss själva, säger Kristoffer Fredriksson vid Studieförbundet Bilda i Umeå, som jobbar med att sprida konceptet.

Ambitionen är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen om ett jämställt samhälle.

– Vi måste fråga oss själva hur vi är präglade av det manlighetsideal vi har vuxit upp med och där kommer samtalet in i bilden, säger Kristoffer Fredriksson.

– Vilken jargong har vi i olika sammanhang och vilka beteenden ser vi som inte är okej?

Tillsammans med några vänner anordnade han den första killmiddagen i Umeå för ett år sedan.

– Det var i samband med metoo och då fick killmiddagen ytterligare en dimension när man fick höra kvinnor från alla samhällsklasser och yrken berätta om sina upplevelser. Det stod klart att problemet finns i hela vårt samhälle. Man kan inte peka ut en grupp.

I Vilhelmina kom initiativet från Ida Heidenberg, vd vid Folkets hus.

– Jag hade kontakt med Kristoffer Fredriksson som är engagerad i killmiddag och dragit i gång flera arrangemang. Jag tänkte att det här konceptet skulle vara bra för Vilhelmina, det finns trots allt en macho-kultur här, säger Ida Heidenberg.

Hon och Kristoffer Fredriksson bjöd in ett antal män och makthavare till en lunch och presenterade konceptet. Drygt 30 män och killar kom till lunchen, däribland avgående kommunalrådet Magnus Johansson.

– Jättebra initiativ. Stöttar till 100 procent och kan tänka mig att hjälpa till med konceptet. Vi bor trots allt i de breda hängslenas landsända och det goda samtalet behövs i Vilhelmina, säger Magnus Johansson. Kan jag bidra med att vara förebild för någon och få någon att tänka till så ställer jag upp helhjärtat.

I november hålls ett offenligt möte i Folkets hus där Kristoffer Fredriksson medverkar och presenterar konceptet.

Förhoppningen är att konceptet sprider sig till fritidsgård och skolor.

Vilken jargong har vi i olika sammanhang och vilka beteenden ser vi som inte är okej?