Torsdag 2 juli 2020

Lokaltidningen

Inlandsmanifestationen blev en folkfest

Uppemot 200 personer samlades på Volgsjöskolans skolgård i Vilhelmina för att delta i Inlandsupprorets manifestation. Även i Lycksele, Åsele och Sorsele samlades människor för att manifestera. Manifestationer förekom också i andra kommuner i landet.

Vilhelmina · Published maj 22, 2019 at 12:15

Manifestationen i lördags blev till en riktig folkfest. Vädret gjorde naturligtvis sitt till men även underhållningen och de dignande fikaborden. Medarrangör var Medborgarskolan i Vilhelmina.

Inlandsupproret startades av Inez Abrahamzon i mars. Då var det nedläggningen av arbetsförmedlingens kontor som var startskottet. Hon skrev ett inlägg på sin Facebooksida och så föddes Inlandsupproret. I dagsläget har gruppen uppemot 10 000 medlemmar.

Inez Abrahamzon var också den som höll ett brandtal i Vilhelmina inför en publik på uppskattningsvis 200 personer.

– Jag hade ingen aning om hur många som skulle komma. Var nästan rädd att det är för bra väder men det blev ju en fantastisk uppslutning.

Inez Abrahamzon började med att berätta om sitt engagemang för landsbygden och syftet med Inlandsupproret.

– Det började när jag flyttade hem till Latikberg när jag var 24 år och tänkte att det här är den bästa av världar. Det är det här man ska utveckla. Jag har jobbat med frågorna i över 30 år, varit ordförande för Hela Sverige ska leva, Hela Norden ska leva och initiativtagare till Europas första landsbygdsriksdag. Innan jag dör ska jag ha fått upp landsbygdsfrågorna på agendan.

– Inlandsupproret har två syften. Att landsbygdsprogrammet som alla partier är överens om ska genomföras och att vinsten från naturresurserna ska stanna kvar där de hör hemma. Idén är också att arbeta tillsammans med lokala politiker för att påverka rikspolitiken.

Även Bensinupproret berördes.

– Vi är inte för att bensinpriset ska sänkas för alla. Vi vill ha differentierade bensinpriser. I Stockholm rullar en miljon bilar medan det i Västerbotten rullar 165 000.

Inez Abrahamzons brandtal varvades med underhållning av Therese Mattsson och Dan Olov Jonsson och diskussioner bland publiken. Här fanns också protestlistor att skriva under som sedan ska skickas till rikspolitiker.

– Vi har skickat flera hundra brev till ministrar och statsråd och att de är så otroligt tyst är ett gott tecken. Då är det ju lite störigt. Annars skulle de ha svarat.

Nästa manifestation planerar Inlandsupproret att ha i Stockholm.

– Reser vi 50 personer från varje berörd kommun så blir vi ett stort gäng.

I Åsele samlades uppskattningsvis drygt 100 personer på nedre torget. Här höll Bo Nilsson tal och för underhållningen stod Petri Kivimäki och några elever. Det blev allsång och Åselevisan till dragsspelsackompanjemang.

Harald Holmberg var den som höll tal på Torget i Lycksele. Där hade runt 50 personer samlats för att manifestera. I Sorsele höll man till på hembygdsområdet och här deltog runt 60 personer.

Var nästan rädd att det är för bra väder men det blev ju en fantastisk uppslutning.

Drönarna flyger närmre

ÅSELE Allt började med en etablering av vindkraft i södra Lappland, vilket ledde till att Åsele nu är delaktig i ett forskningsprojekt för samhällsnyttiga drönare. Arbetet med...

Jacob Joh först i mål

LYCKSELE Det blev på ett sätt hemmaseger i herrklassen i det hastigt insatta andra loppet i Västerbottningens Grand Prix i långlöpning, som gick förra onsdagen på Forsdala...

KARTA: 13 större vägarbeten på gång i södra Lappland

INLANDET Även i år pågår vägarbeten runt om i länet som kommer att påverka trafiken i sommar. 13 av vägarbetena pågår i södra Lappland. Trafikverket uppmanar bilisterna att ta...