Lördag 15 augusti 2020

Lokaltidningen

Ideellt arbete håller öppet

I sommar är det ideella krafter som håller hembygdsmuseet i Vilhelmina öppet. Det är besparingar som gjort att kommunen inte längre har råd med anställd personal vid museet.
Veckan efter midsommar öppnade museet och först ut var Nästansjö AIF och Golisens förening för levande landsbygd.

Vilhelmina · Published jul 11, 2020 at 06:15

Vilhelmina hembygdsmuseum ligger i den gamla Kyrkstan. Byggnaden uppfördes på 1890-talet och lär vara en av länets bäst bevarade sockenstugor. Under de första 50 åren fungerade byggnaden som sammanträdeslokal för olika möten, kommunalhus, skola, lärarbostad och skolhem. Här ordnades också kalas och sammankomster.

Den dåvarande hembygdsföreningen i Vilhelmina samlade, i samband med folkskolans 100-årsjubileum 1942, ett stort antal bruksföremål och fornfynd runt om i bygden till en utställning som blev grundplåten till Vilhelmina hembygdsmuseum, som invigdes året därefter.

De senaste åren har ekonomin dock gjort att museiverksamheten gått på sparlåga. Det har varit öppet under några veckor om sommaren med hjälp av feriearbetare men i år förlitar sig kommunen på ideella krafter.

Veckan efter midsommar öppnade museet för säsongen.

– Även om inte turistsäsongen har kommit igång så har vi haft bra med folk, säger Uno Enebjörk, som är en av de ungdomar som jobbar i museet denna vecka.

Han får snart sällskap av Leila Flodin och Siri Enebjörk, som kommer med dagens fikabröd.

De har bakat själva och det finns både det som är sött och tunnbrödsmackor.

Vilhelmina hembygdsmuseum har en rik samling. Här finns bygdens historia ända från forntiden och speglar också samernas och nybyggarnas historia.

Det är informativt och välordnat och väldigt spännande att ta del av. En skatt för den historiskt intresserade.

Här finns också ett särskilt rum för Lapp-Lisa, som också står staty utanför museet. Ett verk av Örnsköldsvikskonstnären Jörgen Nilsson. Denna vecka och tre veckor framöver är det Vilhelmina hembygdsförening, som är under bildande, som håller öppet i museet.

Motionslopp för cyklister på grus

STORUMAN I söndags kördes det allra första Storuman gravel som är ett cykellopp längs grusvägar kring byn Ensamheten. På grund av coronapandemin tvingades arrangörerna begränsa...

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...

Umlax hoppas på nystart

LYCKSELE Covid-19 slog hår mot Lyckseleföretaget Umlax som bedriver fiskodling och fiskförsäljning. Nu ansöker bolaget om företagsrekonstruktion och hoppas att det ska leda till...
Min sommarpärla

Märke: Cadillac Coupe de Ville

Årsmodell: 1962.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport