Måndag 27 januari 2020

Lokaltidningen

I Lövnäs planeras för ett nytt slakteri i inlandet

Ett slakteri i byn Lövnäs, cirka fem mil utanför Vilhelmina, kommer allt närmare.
– Vi har fått positiva besked men ännu är ingenting klart med banken eller länsstyrelsen, säger Kristina Forss, som tillsammans med sin sambo Björn Peterson driver Lövnäs gårdsbutik och grisuppfödning.

Lövnäs · Published jun 15, 2019 at 07:15

Regnet står som spön i backen och grisarna i Lövnäs har sökt skydd. Annars ser du dem när du svänger ner till gårdsbutiken Lövnäs.

Här tog Kristina Forss och Björn Petersson över Kristinas föräldragård i Lövnäs utanför Vilhelmina, för några år sedan.

De driver en småskalig grisproduktion, ett litet charkuteri och gårdsbutik och de hoppas på att snart kunna sätta spaden i jorden till ett slakteri.

Björn och Kristina föder upp linderödssvin, en långsamt växande ras som går ute året om och i charkuteriet röker de kött, gör olika korvar, syltor och leverpastej.

– Alltsammans började med maten och att vi ville bo i inlandet, berättar Kristina. Vi ville ha bra matkvalitet och helst bli självförsörjande. Att det blev linderödssvin beror på köttet, de smakar så mycket bättre eftersom grisarna växer långsamt.

Redan när de startade med grisuppfödningen hade de planer på att utöka verksamheten med ett charkuteri, en gårdsbutik och så småningom ett slakteri.

– Vi byggde om ett större garage till ett charkuteri och gick flera förädlingskurser via Eldrimner, berättar Björn. Vårt motto är att våra produkter ska vara fria från tillsatser.

För drygt två år sedan öppnade de sin gårdsbutik där de säljer sina egna produkter och nötkött från Avaträsk i Dorotea och produkter från andra mathantverkare i området.

Nu är förhoppningarna att de ska ro iland nästa satsning. Ett slakteri.

– Det har tagit tid och det är mycket papper och byråkrati innan någonting händer men nu är vi nästan där, säger Björn. När det gäller de budgetar och kalkyler som vi har uppgett är banken och Norrlandsfonden positiva men vi har inte fått något konkret svar svar på vad vi får för lånebild. Säger de fel summa för oss i månaden så backar vi. Vi vill inte riskera att det går i stöpet.

De är båda kritiska till den stordrift som finns i dag och att djuren som ska slaktas måste färdas långt.

– Det handlar om livskvalitet både för människor och djur, säger Kristina. Problemet är att det inte blir någon stor vinst när det är småskaligt och det många har svårt att förstå är att vi båda har jobb på sidan om men det är något som vi valt, det är vårt koncept för att kunna bo på inlandet.

– Vi skulle kunna satsa tio miljoner i en stor lada, ha 90 suggor och ta hälften så mycket betalt för köttet och ändå tjäna tre gånger så mycket, fyller Björn i. Men det är inte så vi vill ha det.

I dag finns det ett slakteri i Västerbotten och Björn och Kristina tror att det finns ett utrymme för ett slakteri i inlandet.

– Det är flera här som har skaffat djur och driver ett småskaligt jordbruk. Om det fanns ett slakteri närmare till hands tror att att fler skulle skaffa djur och de som redan har kanske skulle skaffa fler. I dag är många medvetna om vikten av matkvalitet och vill ha närproducerat, säger Kristina.

De pratar också om vikten av samarbete.

– Om vi småbönder bygger upp en verksamhet tillsammans så skulle vi kunna konkurrera med de stora.

Nu hoppas bara paret på att ekonomin ska gå i lås och att så många som möjligt visar sitt intresse för att nyttja det blivande slakteriet i Lövnäs.

Om vi småbönder bygger upp en veksamhet tillsammans så skulle vi kunna konkurrera med de stora jättarna.

Linderödssvin

  • Linderödssvinet är Sveriges enda oförädlade lantras av svin. De svin som finns i dag härstammar från Skånes djurpark. Stammen kom ursprungligen från Linderödsåsen i Skåne.
  • Linderödssvinet är härdigt och trivs bäst ute i skog och mark. Rasen finns med i Jordbruksverkets handlingsplan för hotade husdjursraser och bevaras genom en genbank som upprätthålls av föreningen Landtsvinet.

Källa: Wikipedia

Stort intresse för ”draget”

AMMARNÄS 28 lag är anmälda till Vindelälvsdraget, draghundstävlingen som körs 13-15 mars. – Vi har många lag anmälda och bland dem lag som inte var med ifjol. Det känns kul,...

Hälften så stora utsläpp som man trott

STORUMAN En översyn av beräkningsmodellen för utsläpp av växthusgaser visar att uppgifterna om utsläpp från snöskotrar varit klart överdrivna. Myndigheterna har missat att...

Martinsons satsar på lokal avverkningsgrupp

LYCKSELE Inom kort kommer träförädlingsföretaget Martinsons stärka verksamheten i Lycksele genom nyanställning och en egen avverkningsgrupp. – Vi har en stark framtidstro på...

Toppresultat för Vilhelminaskola

Vilhelmina Den senaste statistiken från Skolverket visar goda resultat för Malgomajskolan i Vilhelmina. Den visar att 97,6 procent av eleverna på de nationella programmen, som...

Stora skidtävlingar i Lycksele

LYCKSELE Den 14-16 februari avgörs stora tävlingar på skidstadion i Lycksele. – Vi är väl förberedda, det är bara att hoppas att det inte blir för kallt, i övrigt har vi koll på...