Torsdag 21 januari 2021

Lokaltidningen

I 32 år var pärlan ett med naturen

I 32 år stod den bortglömd i skogen, Ivar Danielssons sommarpärla. Naturen hade tagit över. Träd växte i och kring bulldozern och lite avverkning måste till för att väcka det slumrande fordonet till liv.
– Vilken känsla det var när den startade, helt otroligt. Det kändes verkligen som en belöning.

Nästansjö · Published jul 15, 2020 at 07:15

Ivar Danielsson har just kommit hem från ett jobb. Den gamla bulldozern, eller bandtraktorn, har fått jobba ordentligt.

– Jag har just hjälpt en bonde att styra ut en 500 kubikmeter dyngkase. Det klarar inte en traktor med gummihjul av, den sjunker bara ner men bulldozern fixar det lätt, säger Ivar Danielsson.

Historien om den nu legendariska jordbruksmaskinen börjar redan 1956 då bulldozern köptes av en jordbrukare i Vittangi i Norrbotten. Fortfarande finns en skylt på fordonet med namnet Vittangi och telefonnumret till den förste ägaren. Numret var 65 och det säger någonting om åldern på bulldozern.

Därefter hade den flera ägare tills dess att den på något sätt hamnade i Åkerlandet, mellan Åsele och Dorotea.

– Gubben som ägde bulldozern tyckte att den blev för dyr i drift och tänkte skrota den, men farsan fick tag i traktorn och tänkte ha den till att styra ut lägderna hemma i Golisen. Han höll på länge och skruvade och jäklades och till slut så gick den i gång. Men den gick bara i två dagar. Sedan fick den stå.

I 32 år fick den stå orörd ute i skogen i Golisien. Den blev ett med naturen. Träd växte inuti, mossa och gräs. Fortfarande finns spåren kvar i form av små mossplättar på huven.

Ivar Danielsson vill ha dem kvar. Bulldozern ska få åldras med värdighet genom att spåren av tiden som gått får finnas kvar.

– Jag har en granne som är miljöpartist och han sa att det fanns ett helt eko-system på traktorn, säger Ivar Danielsson och skrattar. Därför vill jag inte heller måla eller putsa den i onödan. Den ska få vara som den är.

En jul för snart två år sedan så fick Ivar Danielsson en idé.

– Jag tänkte att nu jäklar ska den ut. Hade farsan kunnat fixa till den så borde jag kunna få i gång den med dagens teknik och kunskap.

Sagt och gjort.

– Vi fick hugga fram den och sedan styrde vi den med våld från Golisen till Nästansjö på rena rama blåisen och in i mitt garage.

En hel vinter höll han på och grejade med bulldozern och till slut så gick den i gång.

– Det kändes stort, som en belöning.

I dag använder han bulldozern för att hjälpa någon som behöver en redig jordbruksmaskin. Förutom att schakta dynga ska han nu ta sig an den nya motorbanan som är under uppförande i Laxbäcken.

– Den är också ett visningsobjekt. Varje sommar vid Åsele marknad brukar vi som har en speciell förkärlek för gamla bruksmaskiner visa upp oss på en utställning.

Bulldozern är inte den enda gamla traktorn som finns i hans stall. Där finns också bland annat två grävmaskiner från 60-talet och den som drar bulldozern mella olika destinationer är en gammal lastbil med märket Scania.

Bulldozern har också en del i julfirandet i byarna Nästansjö och Golisen.

– Då ställer jag upp den på en höjd bredvid vägen i Golisen. Tänder lyktorna och sätter en tomte som chaufför.

Vi fick hugga fram den och sedan styrde vi den med våld från Golisen.

Min sommarpärla

  • Märke: International Harvester
  • Årsmodell: 1956
  • Inköpt: Till Vittangi i Norrbotten
  • Tillverkad: I USA
  • Fördelar: Den är udda. Den syn när man kommer
  • Nackdelar: Svårt att få tag på reservdelar. Sist fick jag tag i ett topplock från Indien
  • Användning: Hjälper några bönder och har den som visningsobjekt
  • Ägare: Ivar Danielsson
Fler nyheter från Vilhelmina och södra Lappland

Vilhelmina får en digital mötesplats

Vilhelmina På tisdag skapas en ny mötesplats i Vilhelmina. Då drar nämligen studieförbundet Medborgskolan i gång med sin digitala mötesplats. – Det är många som sitter hemma och...
Lokaltidningen rekommenderar

Bilprovingen i Tärnaby kan återuppstå inom kort

TÄRNABY Kommunen och Svensk Bilprovning AB för samtal om att ordna möjlighet till bilprovning i Tärnaby efter att den mobila enheten lagts ner. Men någon hjälp från Trafikverket...

Besvikelse efter neddragning

FREDRIKA Det råder stor besvikelse i Fredrika efter kommunfullmäktiges beslut att dra ned på antalet särskilda boendeplatser på servicehuset Duvan. – Det här blir ingen...

Tredje boken om öden i Vilhelmina

VILHELMINA Nu har Laila Eliasson släppt den tredje boken om händelser och berättelser från Vilhelmina. Den har fått titeln En gång i Vilhelmina. – Det finns hur mycket som helst...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Referat