Måndag 17 februari 2020

Lokaltidningen

Hösthelg med brett utbud

Medan de flesta marknader i länet får allt färre knallar så ökar antalet försäljare som vill till Dikanäs och hösthelgen. Marknaden skiljer sig också mot andra genom sitt breda utbud.

DIKANÄS · Published aug 21, 2019 at 07:15

Lördagens marknadshelg i Dikanäs var som vanligt välbesökt och likt de senaste åren vägrade också solen att titta fram. Men trots vädret var de flesta besökarna nöjda även om en och annan eftersökte mera av höstens skördar från grönsakslanden bland varorna.

En av få som inte sålde hantverk eller mat på marknaden var Anna-Lena Karlsson från Grönfjäll. Utanför hembygdsgården hade hon ställt upp ett regnskyddd med information om Fjällräddningen och dess hundverksamhet.

– Jag har en räddningshund och i Västerbotten finns det totalt fem godkända hundar vilket vi är stolta över. I Norrbotten finns det två civila räddningshundar och i Jämtland en eller två, säger Anna-Lena Karlsson.

Wilma som är elva år gammal har varit med och sökt efter försvunna personer vid ett flertal tillfällen.

– Bara i sommar har vi varit med och sökt vid fyra tillfällen, säger Anna-Lena Karlsson.

Likt tidigare år anordnades en kaktävlling och årets tema var äppelsmak. Birgitta Andersson från Dikanäs röstades fram av besökarna som vinnare i tävlingen. Byns företag hade också ordnat lotteriförsäljning där högsta vinsten var en släpvagn. Även där vann en bybo, Göran Kavander, första pris.

Totalt fanns det ett 60-tal marknadsförsäljare på plats. Rolf Berglund från Åsele fick stor uppmärksamhet för sina handgjorda halvhornsknivar.

– Jag har jobbat som polis i Vilhelmina i många år och som pensionär flyttade jag till Åsele och har numera tid till att tillverka knivar, säger Rolf Berglund.

Hobbyn har utvecklats till vad som närmast kan liknas med konsthantverk. Så sent som i fjol vann han Kniv-SM med en av sina halvhorns-
knivar.

En annan konstnärlig talang bland utställarna var Susanna Bäckström som har en stuga strax utanför Dikanäs men kommer från Hammerdal.

– Jag kallar det teckningar men det är egentligen svetstråd som jag sammanfogar till bilder. Jag gillar mest motiv från naturen, säger Susanna Bäckström.

Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor

SORSELE Baseco i Sorsele investerar tio miljoner kronor i bland annat nya maskiner. – Vi har helt fullt i produktionens alla delar och behöver öka kapaciteten ytterligare,...

Sjukstugan bygger om för patienter och personal

ÅSELE Just nu pågår byggnationer på Åsele sjukstuga. Man håller både på att bygga om labbet och göra ett blodtrycksrum. – Det känns roligt att få göra det bättre för patienterna,...

Vilhelmina måste låna till löner och löpande utgifter

Vilhelmina Det är kris i ekonomin i Vilhelmina kommun. För att kunna betala löner och löpande driftskostnader föreslår ekonomienheten ett lån på 60 miljoner till löpande utgifter...