Lördag 21 september 2019

Lokaltidningen

Hösthelg med brett utbud

Medan de flesta marknader i länet får allt färre knallar så ökar antalet försäljare som vill till Dikanäs och hösthelgen. Marknaden skiljer sig också mot andra genom sitt breda utbud.

DIKANÄS · Published aug 21, 2019 at 07:15

Lördagens marknadshelg i Dikanäs var som vanligt välbesökt och likt de senaste åren vägrade också solen att titta fram. Men trots vädret var de flesta besökarna nöjda även om en och annan eftersökte mera av höstens skördar från grönsakslanden bland varorna.

En av få som inte sålde hantverk eller mat på marknaden var Anna-Lena Karlsson från Grönfjäll. Utanför hembygdsgården hade hon ställt upp ett regnskyddd med information om Fjällräddningen och dess hundverksamhet.

– Jag har en räddningshund och i Västerbotten finns det totalt fem godkända hundar vilket vi är stolta över. I Norrbotten finns det två civila räddningshundar och i Jämtland en eller två, säger Anna-Lena Karlsson.

Wilma som är elva år gammal har varit med och sökt efter försvunna personer vid ett flertal tillfällen.

– Bara i sommar har vi varit med och sökt vid fyra tillfällen, säger Anna-Lena Karlsson.

Likt tidigare år anordnades en kaktävlling och årets tema var äppelsmak. Birgitta Andersson från Dikanäs röstades fram av besökarna som vinnare i tävlingen. Byns företag hade också ordnat lotteriförsäljning där högsta vinsten var en släpvagn. Även där vann en bybo, Göran Kavander, första pris.

Totalt fanns det ett 60-tal marknadsförsäljare på plats. Rolf Berglund från Åsele fick stor uppmärksamhet för sina handgjorda halvhornsknivar.

– Jag har jobbat som polis i Vilhelmina i många år och som pensionär flyttade jag till Åsele och har numera tid till att tillverka knivar, säger Rolf Berglund.

Hobbyn har utvecklats till vad som närmast kan liknas med konsthantverk. Så sent som i fjol vann han Kniv-SM med en av sina halvhorns-
knivar.

En annan konstnärlig talang bland utställarna var Susanna Bäckström som har en stuga strax utanför Dikanäs men kommer från Hammerdal.

– Jag kallar det teckningar men det är egentligen svetstråd som jag sammanfogar till bilder. Jag gillar mest motiv från naturen, säger Susanna Bäckström.

Christina och Staffan köpte hela kvarteret

Blattnicksele Christina H Espegren och Staffan Eriksson heter de nya ägarna av hela kvarteret på Ringvägen i Blattnicksele. De köpte det utan att att ha sett objektet mer än i en...

Klartecken för vindkraft

STÖTTINGFJÄLLET Mark- och miljööverdomstolen ger nu klartecken till Vattenfall AB och Hemberget energi AB att bygga totalt 118 nya vindkraftverk kring byarna Norrbäck, Risliden...

Dags för den sjunde Vilhelminabiennalen

Vilhelmina På måndag är det dags för den sjunde Vilhelminabiennalen. Temat i år är Vardagsliv i kåta och stuga. – Det är en fortsättning på temat från 2017 års symposium som...

Festlig avslutning på länsöverskridande fotboll

ÅSELE Bäverligan har haft avslutning på säsongen på Lappvallen i Åsele. Då passade man på att mixa alla lag. – Det är ett bra sätt att lära känna varandra, säger Lina Ekegerd,...

Inlandsupproret manifesterar i Stockholm

Inlandet/Stockholm Omkring 110 sympatisörer av Inlandsupproret samlades i dag på Sergels torg för att manifesterera, samtidigt höll Bensinupproret sin egen manifestation. Inez Abrahamzon höll ett...