Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Här möttes Lisbeth och Olof

Kanske var det i Sten Larssons kök som det tände till mellan de unga studenterna Lisbeth Beck-Friis och Olof Palme. Året var 1952 och de båda firade påsk i fjällen. Olof bodde i Saxnäs och Lisbeth var tillsammans med sina kamrater inkvarterade i Sten Larssons föräldrahem i Klimpfjäll.
– Det är många som har kommit och gått i det här huset, säger Sten Larsson och tummar på gästboken.

Klimpfjäll · Published nov 3, 2018 at 07:15

För en tid sedan avled Lisbeth Palme, änka efter statsminister Olof Palme, som mördades efter ett biobesök 1986, ett mord som fortfarande är ouppklarat.

Det var i Klimpfjäll som parets gemensamma historia tog sin början, nämligen hos Sten Larssons föräldrar, som var en av de många familjer i Klimpfjäll som öppnade sina hem för studenter. Det var 1952 och turismen i fjällen hade vuxit sig stor.

– På den tiden fanns det ju inget hotell och studenterna som kom hit fick bo inkvarterade hos familjer i Klimpfjäll, berättar Sten Larsson. De bodde här på övervånigen och de fick mat och logi. Mamma stod för maten och det var ofta konserverat kött som gick fort att tillaga. Inte som de där djupfrysta klumparna som man har nu för tiden.

Att maten var uppskattad förstår man när man läser hälsningarna i gästboken. "Chokladtårta varje kväll, våfflor, mylta och revbensspjäll" är bara några av de uppskattade ord som finns i gästboken.

Själv var han i sjuårsåldern och har inte så många minnen av studenterna som kom och gick.

– Men min syster som var några år äldre följde ofta med på deras skidturer upp mot fjällen..

Vid den tiden var Olof Palme ordförande i Sveriges förenande studentkårer, som arrangerade stärkande resor till fjällen. Han och hans tre kamrater var inkvarterade på Saxnäsgården men drogs till Klimpfjäll och sällskapet där.

Sten Larsson plockar fram gästboken. Mellan pärmarna finns det många historier som förtjänas att berättas. Här finns förutom Olofs och Lisbeths namteckning bland annat också Larry Hagmans, ni vet han som spelade JR i Dallas. På en hel sida står drottnings Sivias namnteckning i ensamt majestät.

Sten Larsson sätter på kaffepannan och bjuder på nybakad sockerkaka.

– Det var min farmor som var pionjär när det gällde turismen i Klimpfjäll. Hon hade logi för en 40-50 turister i ett hus här borta i backen. Det var i början av förra seklet och mamma och pappa fortsatte med hennes gärning. Nu är farmors hus rivet eftersom Boliden behövde marken för att bygga bostäder åt gruvarbetarna i Stekenjokk.

I Henrik Berggrens förträffliga biografi över Olof Palme, "Underbara dagar framför oss", beskrivs mötet där i Klimpfjäll.

Sedan 30-talet hade Sveriges förenade studentkårer arrangerat resor upp till de svenska fjällen. "En tämligen exklusiv upplevelse för sörlänningar", skriver Henrik Berggren.

"I en av stugorna fanns en grupp kvinnliga studenter, däribland tjugoettåriga Lisbeth Beck-Friis, en söt brunett med vackra ögon."

Det var inte första gången de möttes eftersom de umgicks i samma kretsar men det var i Klimpfjäll som förhållandet blev seriöst, trots att Olof Palme spillde kaffe på henne.

Palme kom att återkomma till Klimpfjäll, bland annat för att ta det första spadtaget till Stekenjokkgruvan, ett projekt som därefter lades på is och Stekenjokk blev Svekenjokk.

– Palme lär ha sagt att Klimpfjällsborna inte är så tokiga ändå trots allt missnöje som fanns. "Det var ju här jag träffade min fru.", säger Sten Larsson.

Gruvan kom som alla vet att öppnas efter några år.

Paret Lisbeth Beck-Friis och Olof Palme gifte sig 1956 och bosatte sig i Vällingby. 30 år fick de tillsammans som gifta innan Olof Palme föll offer för en kula.

De bodde här på övervåningen och de fick mat och logi.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.