Tisdag 26 mars 2019

Lokaltidningen

Här gäller det att ratta rätt

Förra veckan genomfördes i Vilhelmina en kvaltävling till yrkes-SM i transportteknik. Nio gymnasieskolor från norrlandslänen deltog.
Från Malgomajskolan i Vilhelmina deltog Lovisa Lindström, Åsele, som hamnade på en 6:e plats.

Vilhelmina · Published okt 26, 2018 at 12:15

Det var fullt med fordon och utställare vid Malgomajskolans område för transportprogrammet när tävlingarna genomfördes i tisdags. Kvaltävlingen är en av tre som genomförs i år och ytterligare tre arrangeras nästa år för den slutliga uttagningen till yrkes-SM år 2020.

Bakom arrangemanget står TYA, transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd. Ambitionen bakom yrkes-SM är att locka fler till yrket då det råder stor brist på bland annat lastbilsförare.

I Vilhelmina stod fordons- och transportprogrammet som värd med yrkesläraren Irja Wistemark i spetsen.

– Vi har en rad utställare på området, flera åkerier och de övriga yrkesprogrammen på Malgomajskolan medverkar också, säger Irja Wistemark.

Vid en station höll vård- och omsorgsprogrammet till och demonstrerade första hjälpen. El- och energiprogrammet demonstrerade deras egenhändigt byggda lilla elbil och restaurangprogrammet bidrog med nybakat.

På plats fanns också polisen och hemvärnet som informerade om sin verksamhet.

För de grundskoleelever som besökte kvaltävlingarna arrangerade TYA tävlingar i ett interaktivt spel, i syfte att informera om olika branscher och yrkesval.

Kvaltävlingen bestod av både praktiska och teoretiska moment. De praktiska innehöll gaffeltruck, manöverkörning, distribution och lastsäkring. Det teoretiska bland annat frågor om arbetsmiljö.

– Det här är stort för Malgomajskolan, säger rektor Per Lindberg som fanns på plats för att följa tävlingarna. Det är ett tillfälle att visa upp skolan. Här i Vilhelmina är vi en av få gymnasieskolor i landet som har plogbil och timmerbil på schemat. Vi anpassar utbildningen till de behov som finns på arbetsmarknaden.

Fordonen och manöverbanorna var okända för de tävlande. Det hade inte fått träna innan.

Efter genomfört tävlingsmoment gick eleverna tillsammans med domarna igenom vad som gick bra och vad som gick mindre bra.

– Det är spännande, säger Lovisa Lindström från Åsele, som var uttagen att delta för Malgomajskolans räkning. Jag hoppas att jag klarar mig bra.

Nu blev det ingen pallplats för Malgomajskolans representant Lovisa Lindström, som slutade på en sjätteplats. Vann gjorde Hampus Högberg, Sundsvalls gymnasium.

Tvåa kom Nils Karlsson, Sollefteå gymnasium. Sebastian Selin från Strömbackaskolan i Piteå kom trea. Hampus Högberg får nu åka till Helsingborg på yrkes-SM år 2020.

Här i Vilhelmina är vi en av få gymnasieskolor i landet som har plogbil och timmerbil på schemat. Vi anpassar utbildningen till de behov som finns på arbetsmarknaden.

Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat till egen lokal

ÅSELE Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat ut från Kulturhuset i Åsele och in i en egen lokal i Åsele centrum. – Så mycket besök som vi haft sedan vi flyttade hit har vi aldrig...

Kontanter används mindre

LÄNET Trenden är tydlig. Kontanter minskar som betalningsmedel. Enligt Riksbankens statistik är det främst uttagsautomater som hushållen använder för att få tillgång till...

Digitalt ett hot mot integriteten

Länet Det finns flera aspekter av ett kontantfritt samhälle. Där ingår integritet, segregering, småföretag och glesbygd, sårbarhet samt lyxfällan och skuldkrisen. Det var de...