Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Åsa Bertilsson vid symaskinen. Hon är en av dem som arbetstränar på det nya arbetsmarknadsprojektet Handtaget, som vänder sig till arbetslösa och till utlandsfödda kvinnor. Foto: KRISTNA SANDIN

Handtaget kan bli en väg in till arbete

Handtaget är det senaste tillskottet i kommunens arbetsmarknadsenhet. Det riktar sig främst till kvinnor och utlandsfödda.
– Vi har länge behövt ett mjukare alternativ till Cornelia, där det är främst män som jobbar, säger Katrin Enquist, vid arbetsmarknadsenheten

Vilhelmina · Published dec 1, 2018 at 07:15

Just nu pågår julpyntandet på Handtaget. Åsa Bertilsson och Isabelle Qiroga från Colombia plockar fram ljusstakar och kulor som ska pryda fönstren.

I köket står Chatrine Desén Figaro och bakar lussekatter, som ska serveras vid öppet hus på söndag. De är några av dem som nu fått sysselsättning vid arbetsmarknadsprojektet Handtaget.

Arbetsmarknadsprojektet Handtaget är ett led i att få fler ut i meningsfull sysselsättning.

– Vi har fått bidrag från länsstyrelsen, ett bidrag som har utlandsfödda kvinnor som en tydlig målgrupp. De är de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden, säger Katrin Enquist.

Det är inte endast utlandsfödda som får plats. Åsa Bertilsson är en av dem som får sin rehabilitering och arbetsträning vid Handtaget.

– Jag jobbade på Coop men min rygg klarade inte av att jag skulle sitta länge, inte heller några lyft. När någon frågade vad jag ville jobba med svarade jag hantverk och på den vägen är det. Det här är jätteroligt. Jag känner mig hemma, säger Åsa Bertilsson.

En stor del av arbetet på Handtaget handlar om återbruk. Deltagarna syr till exempel handlarpåsar av gamla gardiner och utför olika uppdrag åt kommunen.

– Vi har ett samarbete med tekniska kontoret. De har ställt upp en container vid återvinningsstationen där folk kan lämna saker som de tror kan komma till användning. Sedan får vi upp grejerna till oss, vi gör en besikting och gör något nytt av det som annars skulle kastas, säger Kartin Enquist. Så småningom blir det en verkstad i källarvåningen, där vi kan hålla på med större saker som att renovera och återbruka möbler.

Projektet har också ett samarbete med studieförbundet Vuxenskolan.

– Det kan till exempel handla och studiecirklar, där deltagarna få lära sig att sy för att sedan komma in i verksamheten, säger Katrin Enqvist.

Under uppbyggnaden är det bara ett fåtal deltagare men efter årsskiftet är det tänkt att verksamheten ska komma igång på allvar.

– Ett av våra mål är att ha ett litet kafé emellanåt, att vi kan fungera som en mötesplats.

Katrin Enquist understryker den sociala betydelse som Handtaget kan få.

– Här kan man få en samvaro och sysselsättning. För de utlandfödda kan det vara ett bra sätt att lära sig språket. Naturligtvis blir det individuella anpassningar. En del behöver mer tid, andra mindre. Målet är att Handtaget ska leda till sysselsättning.

Målet är att Handtaget ska leda till
sysselsättning.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.