Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Åsa Bertilsson vid symaskinen. Hon är en av dem som arbetstränar på det nya arbetsmarknadsprojektet Handtaget, som vänder sig till arbetslösa och till utlandsfödda kvinnor. Foto: KRISTNA SANDIN

Handtaget kan bli en väg in till arbete

Handtaget är det senaste tillskottet i kommunens arbetsmarknadsenhet. Det riktar sig främst till kvinnor och utlandsfödda.
– Vi har länge behövt ett mjukare alternativ till Cornelia, där det är främst män som jobbar, säger Katrin Enquist, vid arbetsmarknadsenheten

Vilhelmina · Published dec 1, 2018 at 07:15

Just nu pågår julpyntandet på Handtaget. Åsa Bertilsson och Isabelle Qiroga från Colombia plockar fram ljusstakar och kulor som ska pryda fönstren.

I köket står Chatrine Desén Figaro och bakar lussekatter, som ska serveras vid öppet hus på söndag. De är några av dem som nu fått sysselsättning vid arbetsmarknadsprojektet Handtaget.

Arbetsmarknadsprojektet Handtaget är ett led i att få fler ut i meningsfull sysselsättning.

– Vi har fått bidrag från länsstyrelsen, ett bidrag som har utlandsfödda kvinnor som en tydlig målgrupp. De är de som har svårast att komma in på arbetsmarknaden, säger Katrin Enquist.

Det är inte endast utlandsfödda som får plats. Åsa Bertilsson är en av dem som får sin rehabilitering och arbetsträning vid Handtaget.

– Jag jobbade på Coop men min rygg klarade inte av att jag skulle sitta länge, inte heller några lyft. När någon frågade vad jag ville jobba med svarade jag hantverk och på den vägen är det. Det här är jätteroligt. Jag känner mig hemma, säger Åsa Bertilsson.

En stor del av arbetet på Handtaget handlar om återbruk. Deltagarna syr till exempel handlarpåsar av gamla gardiner och utför olika uppdrag åt kommunen.

– Vi har ett samarbete med tekniska kontoret. De har ställt upp en container vid återvinningsstationen där folk kan lämna saker som de tror kan komma till användning. Sedan får vi upp grejerna till oss, vi gör en besikting och gör något nytt av det som annars skulle kastas, säger Kartin Enquist. Så småningom blir det en verkstad i källarvåningen, där vi kan hålla på med större saker som att renovera och återbruka möbler.

Projektet har också ett samarbete med studieförbundet Vuxenskolan.

– Det kan till exempel handla och studiecirklar, där deltagarna få lära sig att sy för att sedan komma in i verksamheten, säger Katrin Enqvist.

Under uppbyggnaden är det bara ett fåtal deltagare men efter årsskiftet är det tänkt att verksamheten ska komma igång på allvar.

– Ett av våra mål är att ha ett litet kafé emellanåt, att vi kan fungera som en mötesplats.

Katrin Enquist understryker den sociala betydelse som Handtaget kan få.

– Här kan man få en samvaro och sysselsättning. För de utlandfödda kan det vara ett bra sätt att lära sig språket. Naturligtvis blir det individuella anpassningar. En del behöver mer tid, andra mindre. Målet är att Handtaget ska leda till sysselsättning.

Målet är att Handtaget ska leda till
sysselsättning.

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...