Tisdag 1 december 2020

Lokaltidningen

Partik Folkhage, Lantmännen, Rolf Jönsson, Lindwalls chark, Eva Byström, Handlarn, Bogge Bolstad, projektledare, Mats Byström, Handlarn, Henrik Eliasson, Gåshaga kaffe och Sebastian Coltmar, Lantmännen, medverkade vid minimässan i Saxnäs. Foto: KRISTINA SANDIN

Handlaren i Saxnäs pilot för lönsamhet i glesbygd

Ett nytt projekt för att skapa lönsamhet bland glesbygdens handlare och mackägare har startats av organisationen Svensk bensinhandel med finansiering av Tillväxtverket. Pilotprojektet sker i Saxnäs hos handlaren Mats Byström, som utökat sitt sortiment.

Saxnäs · Published mar 8, 2020 at 07:15

Det kan vara svårt att få lönsamhet på butiker och bensinstationer i glesbygd. Där för startar nu Svensk bensinhandel ett projekt för att öka lönsamheten bland dessa företag. Projektledare är Bogge Bolstad.

– Det är ett tvåårigt projekt som fått namnet Glöd. Det står för glesbygd och hållbar utveckling, säger Bogge Bolstad. När du tänker på drivmedelsanläggningar tänker du på de stora kedjorna men så ser det inte ut i glesbygden.

– Här är det i stället en lanthandel med bensinpumpar utanför, en servicepunkt inne i byn, helt enkelt. Det finns inte underlag för att ha både en drivmedelsanläggning och en lanthandel.

I början av projektet gjordes en förstudie om vad som saknades av service vid de små gelsbygdsmackarna. Bogge Bolstad kom fram till att antingen var man en lanthandel eller också en drivmedelsanläggning. Tanken kom så att kombinera delarna och lyfta in en trafikbutiksdel i lanthandeln. Det är så man har gjort i Saxnäs.

– Vi presenterade ett koncept för handlaren i Saxnäs, Mats Byström, som nappade på idén. Här fanns möjligheter att utöka sortimentet. Här har man utökat sortimentet så att det blir som en kombination av en lanthandel och en bensinstation. Nu finns här mer biltillbehör, det finns kaffeautomat och vid kassan finns det möjlighet att köpa korv och mackor. Ungefär som du ser på en vanlig bensinstation.

Lanthandeln i Saxnäs blir ett pilotprojekt. I kassan finns nu ett system där man mäter kundtillströmningen och antalet kvitton, hur försäljningen ser ut. Piloten ska sedan utvärderas.

– Vi måste visa att den här satsningen lönar sig. Blir det här bra ska vi kunna paketera det hela och gå ut till alla glesbygdsbutiker i hela landet.

Även lanthandeln i Klimpfjäll ingår i projektet. Där ska det installeras varuboxar.

– Det innebär att de som till exempel kommer från kusten ska kunna ringa in till butiken och beställa varor som de sedan kan hämta ut. Det kan handla om att de kommer sent på kvällen eller upptäcker att de glömt någonting. Då får de en app med en kod så att de går in i boxen och hämtar ut varorna.

I fredags hölls en minimässa hos handlaren i Saxnäs, där projektet presenterades. På plats fanns representanter från regionen, kommunen, Gåshaga kafferosteri, Lindwalls Chark, Hall-Miba och Lantmännen unibake.

Här har man utökat sortimentet så att det blir som en kombination av en lanthandel och en bensinstation.

Fler nyheter från Vilhelmina och södra Lappland

Vilhelminaföretag bakom ett stort energiprojekt

Vilhelmina Under två års tid har det pågått ett stort energi- och klimatprojekt vid Folkets hus i Vilhelmina. Företaget Ecoclime har stått för tekniken. – Det vi gjort är ett...

Planer på rivning av hyreshus i Vilhelmina

Vilhelmina Ytterligare ett hyreshus på Strandvägen i Vilhelmina ska rivas. Det har styrelsen för Vilhelmina bostäder beslutat. Anledningen är att det är ett stort överskott på...
Lokaltidningen rekommenderar

Krisstöd plåster på såren

LYCKSELE Lycksele MK fick mest pengar i södra Lappland av regeringens krisstöd, 653 000 kronor. Bara IKSU i Umeå fick mer i länet. – Det är pengar som verkligen behövs, det är...

Miljoninvestering föreslås i ny skola

Vilhelmina Kommunstyrelsen säger ja till planerna att bygga en ny skola för fordonseleverna i i före detta Bilbolagets lokaler. En investering som beräknas kosta 32 miljoner...

Nya lokaler i anrik miljö

VILHELMINA Snart slår Magasin Mix upp portarna till den nya butiken. – Det blir en nystart och vi får mycket större utrymme, säger Lena Wiktorsson, som driver butiken. Precis som...