Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Mariana Löfvenmark och hennes sambo och medhjälpare Örjan Jonsson. Mariana blev utsedd till Årets företagare vid företagsgalan. I dag driver hon en blomsterhandel, en handelsträdgård och en begravningsbyrå. Foto: KRISTINNA SANDIN

Fröken Blomster utökar

Nu har Lilla Fröken Blomster, Mariana Löfvenmark, lagt till ännu ett företag i sin verksamhet. Sedan slutet av förra året är hon också numera begravningsentreprenör, vid sidan av blomsterhandlare och handelsträdgårdsmästare.
– Det finns en röd tråd, blommor, säger hon.

Vilhelmina · Published apr 14, 2019 at 09:00

Vid företagsgalan i Vilhelmina i januari i år utsågs Mariana Löfvenmark till Årets företagare i Vilhelmina. I motiveringen står bland annat att hon när andra drar ner på verksamheten så har hon i stället valt den motsatta vägen och ökat tempot.

– Det var verkligen jätteroligt men det var någonting som jag absolut inte hade väntat mig, säger hon.

Att ta över begravningsbyrån Fonus i Vilhelmina krävde lite eftertanke.

– Jag fick en förfrågan i höstas om att ta över efter de förra ägarna och efter några funderingar så tackade jag ja. Det hör ju liksom ihop med mina övriga verksamheter, där blommor är basen.

Vi sitter i de nya lokalerna som ligger alldeles intill hennes blomsteraffär. Här finns en stillhet och ett lugn, som är verksamhetens signum.

Mariana Löfvenmark är florist och öppnade sin butik Lilla Fröken Blomster i centrala Vilhelmina 2011. Ett par år därefter tog hon över handelsträdgården i Vilhelmina och nu kan hon också titulera sig begravningsentreprenör.

– Mamma och pappa drev en begravningsbyrå i Åsele så det är inte någon främmande verksamhet för mig.

Som hjälp för att klara av företagen har hon i dag tre anställda och numera ingår hennes sambo Örjan i den skaran.

– Vi funderade mycket på hur vi skulle hinna med allt men handelsträdgården kräver bara två intensiva månader per år och sedan är det över. Vi får se hur det går när den säsongen öppnar men jag har ju väldigt duktiga medhjälpare, säger Mariana Löfvenmark.

De flesta av oss har någon gång kommit i kontakt med en begravningsbyrå men det kanske inte är så många som vet hur mycket arbete som görs.

– Det första som händer är att anhöriga tar kontakt med oss och att vi bokar ett möte. De berättar vad som har hänt och sedan går vi igenom allt det praktiska.

Begravningsbyrån sköter annonsering och bokning av begravningsförrättare, tid och plats för begravning och minnesstund. En begravningsbyrå beställer också kistdekorationer, kransar och handbuketter, enligt kundernas önskemål.

– Vi är också närvarande vid begravningen om så önskas, säger Mariana Löfvenmark. Vi finns där och välkomnar besökarna och delar ut handrosor. Sköter det praktiska även där.

I Marianas övriga verksamheter drar det nu ihop sig till högsäsong. Den första leveransen har kommit till handelsträdgården och vid månadsskiftet är det dags för plantförsäljning.

– Det ordnar sig. Det är en kort period.

Mamma och pappa drev en begravningsbyrå i Åsele så det är ingen främmande verksamhet för mig.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.