Lördag 20 juli 2019

Lokaltidningen

Författaren vid Marsfjällets fot

Bernhard Nord var upplänningen och författaren som kom till Marsliden och fascinerades av de historier och äventyr han fick höra berättas. Lars Pålsson är huvudpersonen i romanen I Marsfjällets skugga. Mårten Larsson är ättling i rakt nedstigande led och han kan många historier om sin farfars farfar.

Marsliden · Published dec 26, 2018 at 07:15

I Marsliden finns både ett museum, där Bernhard Nordh bodde en tid, och en kopia av Lars Pålssons nybygge.

Berättelsen om Lars Pålssons vedermödor har Bernhard Nord skildrat i flera romaner om livet som nybyggare i Marsliden.

Mårten Larsson bor granne med Bernhard Nordhs museum och det var där som hans farfars farfar erbjöd Bernhard Nordh husrum när författaren första gången kom till Marsliden.

– Då fick han höra berättelser om hur det var för nybyggarna som slog sig ner i Marsliden och han facsinerades av alla historier som han fick höra från lokalbefolkningen, berättar Mårten Larsson.

Bernhard Nordh gav ut 29 romaner under sin livstid och skrev enligt hans egna anteckningar över 300 noveller. Debuten skedde 1936 med romanen Jorden är god, året innan han för första gången kom till Marsliden.

Året därpå kom hans stora genombrott med romanen i Marsfjällets skugga. Här får vi följa Lars och Brita Pålsson under deras strapatser från Fjällboberg till en betydligt bördigare och, vad de trodde då, vänligare plats.

– Jag tror att en del av Bernhard Nordhs populäritet hänger på att han skildrade autentiska personer med deras riktiga namn, även platserna som han beskriver finns i verkligheten. Det finns andra författare som skrivit om livet som nybyggare men då ändrat på namn och platser. Han har varit en av de mest utlånade svenska författarna på våra bibliotek, säger Mårten Larsson.

I museet finns en rik samling av föremål, böcker och information. Varje sommar under Nybyggarveckan anordnas bussresor till Marsliden för att gå i Bernhard Nordhs spår och då är Mårten Larsson en utmärkt guide. Han har mycket att berätta om Bernhard Nordh.

– Det skedde en brevväxling mellan Bernhard Nordh och människorna här. Han vill ha det så autentiskt som möljlig och använde därför också också arkivmaterial för sitt skrivande. Men allt är inte på riktigt, han hade också bra fantasi.

År 2000, då Bernhard Nordh, skulle ha fyllt 100 år, bildades Bernhard Nordh-sällskapet. Sällskapet ska bland annat verka för att stimulera intresset för Bernhard Nords författarskap och att stimulera vetenskaplig forskning kring hans liv och verk.

Jag tror att en del av Bernhard Nordhs populäritet hänger på att han skildrade autentiska personer.

Bernhard Nordh

  • Född år 1900 i Uppland, avled i Uppsala 1972.
  • Mest känd för romanerna om nybyggaren i Marsliden.
  • Han gav ut 29 romaner under sin livstid och över 300 noveller.
  • Han har varit en av de mest utlånade författarna.

Artikeln publicerades ursprungligen i Lokaltidningen den 25 juli 2018.

Snart dags för återbördande av kvarlevor

LYCKSELE Den 9 augusti, på Urfolkens dag, kommer den största försoningsceremonin i Sveriges historia att ske på Gammplatsen i Lycksele. – Ceremonin är en ritual där alla som...

Renoveras efter skadegörelsen

LYCKSELE I fjol skedde omfattande skadegörelse på samevistet i Lycksele. I sommar renoveras torvkåtan för stora summor pengar, inför försoningsceremonin den 9 augusti. –...

Flera aktörer i samarbete

LYCKSELE Det kommande återbördandet av kvarlevor till Gammplatsen är ett samarbete mellan flera aktörer, som inleddes i början av året.