Tisdag 26 maj 2020

Lokaltidningen

Fokuserar på psykisk ohälsa

Flera elever vid handel- och administrationsprogrammet vid Malgomajskolan i Vilhelmina jobbar mot psykisk ohälsa. De använder sina egna erfarenheter för att synliggöra problemen. I årskurs tre pågår ett UF-företag på temat och elever i tvåan driver ett projekt till förmån för Suicide Zero.

Vilhelmina · Published nov 24, 2019 at 06:15

Wilma Jonsson och Moa Fredriksson går båda tredje årskursen på handel- och administrationsprogrammet vid Malgomajskolan. I årskurs tre driver många elever ett UF-företag och Moa och Wilma har valt att jobba mot psykisk ohälsa i företaget No Stigma UF.

De har båda erfarehet av att må dåligt och nu vill de informera om hur det är att leva med psykisk ohälsa och bryta tabun.

– Psykisk ohälsa är ett mycket större problem än vad man kan tro och vi vill att folk ska börja prata om hur de mår, säger Wilma Jonsson.

Företaget No Stigma ska använda sociala medier för att sprida information, dessutom ska de sälja tröjor med tryck, som de själva designat.

– Först hade vi tänkt att hålla föreläsningar men ingen av oss tycker om att prata inför folk så därför använder vi sociala medier, då når vi också de yngre. Vi vill säga att det är okej att må dåligt ibland och att det därför inte är något fel på dig, säger Moa Fredriksson.

De tror att pressen på ungdomarna är större i dag än tidigare.

– Det är stressigt i skolan och mediabilden säger att du måste vara på ett visst sätt och inte sticka ut. Ofta ser man bara de som är perfekta och lyckade.

Wilma Jonsson och Moa Fredriksson har gjort en gedigen affärsplan och målet med företaget är att folk ska kunna ha positiva konversationer om psykisk ohälsa i stället för att klanka ner på det. De vill också informera om vart man kan vända sig om man drabbas.

I årskurs två på handel- och administrationsprogrammet vid Malgomajskolan jobbar elever med samma tema.

De driver ett mini-UF, ett projekt för att synliggöra psykisk ohälsa.

Även de här eleverna har upplevt psykisk ohälsa i sin närhet och därför valt att lyfta ämnet.

– Det är så tabubelagt att må dåligt och folk vill inte prata om det, säger Emelinda Rönnberg. Många vet inte vad de ska säga till den som mår dåligt och kanske därför undviker den personen eller tassar på tå. Vi funderade på hur vi skulle göra för att ändra på den attityden.

De kom fram till att göra nyckelringar med positiva budskap som de skulle sälja. På nyckelringarna står till exempel, ”du är värdefull”, ”ge inte upp”. Pengarna som de fick in skulle gå till ett för dem betydelsefullt ändamål.

– Alla pengar som vi har fått in går till Suicide Zero, som arbetar för att förhindra självmord, säger Tove Isaksson.

Nyckelringarna blev mycket populära och de sålde snart slut på dem.

– Det var en otrolig respons, det var superroligt. Nu är vi på sluttampen av projektet. Summan som går till Suicide Zero blev 3651 kronor och det är vi jättenöjda med, säger Maja Öhlund.

Suicide Zero

  • Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden. Cirka 1 500 personer tar sitt liv varje år. Suicide Zeros vision är ett samhälle utan självmord. Eftersom det finns mycket tabu, okunskap, rädsla och stigma kring självmord och psykisk ohälsa arbetar de för att öka kunskapen hos politiker, journalister, vård- och skolpersonal samt allmänheten.

Källa Suicide Zero

Sen vår drabbar renkalvar

AMMARNÄS Kyla och mycket snö i fjällen kan i värsta fall innebära att upp emot hälften av renkalvarna som nu föds inte överlever till sommaren. – Vajorna har börjat föda sina...

"Hela agerandet är fruktansvärt"

SORSELE Hovrättens dom i förra veckan ser ut att bli sista ordet i konflikten om ersättning för fjällnära skog som inte får avverkas. – Jag skulle bli förvånad om domen...

Satsar på fler vikarier med ny webbutbildning

ÅSELE I coronatider satsas det extra mycket på vård och omsorg. Åseles äldre- och funktionshinderomsorg har tillsammans med Lärcentrum i Åsele anordnat infoträffar där de...

Konsten att timra hus

VILHELMINA Det finns ett stort intresse för att lära sig den urgamla konsten att timra. Meborgarskolan i Vilhelmina ordnar i sommar ett antal kurser i den ädla konsten....
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport