Lördag 21 september 2019

Lokaltidningen

Fångsten blir bonus en underskön sommarmorgon

Klockan är strax efter fem en morgon i slutet av juli. Solen står lågt och Bielite ligger spegelblank. Kan det finnas bättre sätt att starta en sommarmorgon?
Vi ska ge oss ut på en fisketur, Rolf Bergqvist och jag, och det känns som om själva fisken är av underordnad betydelse.

Bielite · Published aug 24, 2019 at 07:15

Rolf Bergqvist i Lövliden, utanför Vilhelmina, är välkänd bland många fiskare i hela landet.

I Lövliden har han verkstaden och affären Roffes fjällfiske, där han tillverkar pirkar och fiskedrag som han säljer landet runt. En skylt vid vägen talar om, om det är öppet.

Ibland är han ute på någon fisketur, ibland på någon marknad i närheten.

Hans fiskeintresse började hos farmor och farfar i Skansholm utanför Vilhelmina.

– Vi bodde i Umeå och varje sommar var jag hos farfar och farmor i Skansholm. Redan som 4-åring satte mina föräldrar mig på bussen från Umeå till Vilhelmina och där fick jag byta i Skansholm. Jag minns att jag satt bredvid chauffören och motorn, han såg till att jag kom på bussen till Skansholm.

På vägen upp till Bielite passerar vi Skansholm och många minnen väcks till liv. Här i Maljomaj och i sjöarna och bäckarna i omgivningen har han fiskat sedan han var liten pojke. Här firade han också sin 80-årsdag för två år sedan med hela den stora familjen, som idag består av sju barn, 33 barnbarn och 15 barnbarnsbarn.

– När jag var en 4-5 år gjorde jag ett eget metspö av en björk och gick tidigt på morgonen ut och fiskade. Jag kom hem med småmörten och småabbarn och famor blev så glad. Det var nog därför jag ville fiska varenda dag eftersom jag såg hur glad hon blev. När jag blev lite äldre förstod jag varför. Hon hade ju grisar. Hon koka småfisken och potatis till grismat.

Men åren gick och den lille pojken blev äldre och det blev andra intressen som tog över.

– Men har man en gång fått ett intresse som barn så finns det alltd där. Det väcks på nytt och jag har sådana underbara minnen från mina somrar i Skansholm. Här lärde jag mig också att läsa naturen så att jag alltid hittar hem.

På 70-talet flyttade Rolf med familjen till Vilhelmina. Här hade han fått jobb som maskiningenjör.

– Efter en tid ville företaget flytta verksamheten men eftersom vi ville stanna så var vi tvugna att hitta på något eget. Jag och min hustru Karin startade en fiske- och leksaksaffär som så småningom blev en ren fiskeaffär.

Rolf Bergqvist tillverkar 42 olika pirkar och nästan lika många drag. När jag frågar om det finns speciella drag för olika arter så svarar han att visst, men att det är en sanning med modifikation.

– Man kan aldrig vara säker. En fisk som är hungrig nappar på vad som helst. Det är det som är tjusningen med fiske, du vet aldrig om det blir någon fångst. En gång fick jag 27 rödingar här, i dag kan vi bli utan.

Vi kommer fram till stugan i Bielite och packar ur bilen. Rolf har med sig en liten elmotor som han sätter fast på båten.

– Det här är det bästa de har kommit på. Med den glider du fram tyst och stilla, du kan prata i båten utan att behöva skrika.

Vi ska fiska röding och öring med långdrag men Rolf konstaterar att vi ska ha tur om det blir någon fisk i dag.

– Det är för varmt, vi borde ha åkt redan klockan tre. När det blir varmt går rödingen ner på djupet och blir det över 20 grader i vattnet så dör den, det är något som drabbar bestånd i grunda sjöar där nästa hela bestånd kan dö ut.

Man kan undra vad som händer med rödingen när det blir varmare klimat.

Vi tar oss ut på djupt vatten där chanserna att få fisk är större och Rolf agnar med maggot och mask och kastar ut. Det är blankt och stilla på sjön, vi ser några få vak där borta på en djupt ställe.

– Det är både för varmt och för vindstilla. Det nappar bättre när det är lite krusningar på sjön.

Plötsligt hugger det till och Rolf har en fin röding på kroken. Det blir morgonens enda fångst. Men det spelar ingen roll. I dag fiskar de flesta inte för att få mat. I dag fiskar vi för naturupplevelsen, stillheten och spänningen.

Det är det som är tjusningen med fiske, du vet aldrig om det blir någon fångst.

Christina och Staffan köpte hela kvarteret

Blattnicksele Christina H Espegren och Staffan Eriksson heter de nya ägarna av hela kvarteret på Ringvägen i Blattnicksele. De köpte det utan att att ha sett objektet mer än i en...

Klartecken för vindkraft

STÖTTINGFJÄLLET Mark- och miljööverdomstolen ger nu klartecken till Vattenfall AB och Hemberget energi AB att bygga totalt 118 nya vindkraftverk kring byarna Norrbäck, Risliden...

Dags för den sjunde Vilhelminabiennalen

Vilhelmina På måndag är det dags för den sjunde Vilhelminabiennalen. Temat i år är Vardagsliv i kåta och stuga. – Det är en fortsättning på temat från 2017 års symposium som...

Festlig avslutning på länsöverskridande fotboll

ÅSELE Bäverligan har haft avslutning på säsongen på Lappvallen i Åsele. Då passade man på att mixa alla lag. – Det är ett bra sätt att lära känna varandra, säger Lina Ekegerd,...

Inlandsupproret manifesterar i Stockholm

Inlandet/Stockholm Omkring 110 sympatisörer av Inlandsupproret samlades i dag på Sergels torg för att manifesterera, samtidigt höll Bensinupproret sin egen manifestation. Inez Abrahamzon höll ett...