Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

Filippa Edholm dansar tillsammans med elever i Saxnäs. En av de många utbyten som sker mellan konstnärer och skolan. Foto: KRISTINA SANDIN

Danslektion i Saxnäs

Skolan i Saxnäs har ofta utbyte med konstnärer som vistas i Ricklundgården. I veckan var det dags för låg- och mellanstadieelever att få en danslektion av konstnären Filippa Edholm från Stockholm.

Saxnäs · Published nov 6, 2018 at 07:15

Det är hög musik i gymnastiksalen och både lärare och elever dansar loss. I bland i lite lugnare tempo för att sedan skaka loss till något rockigt. Det är svårt att inte ryckas med.

– Vi har jättebra kontakt med Gerd Ulander och Ricklundgården, berättar Maria Nilsson, lärare vid skolan och som tillsammans med Gerd Ulander, ordförande i Emma Ricklunds stiftelse, tagit initiativ till danslektionerna.

Genom åren har det blivit flera utbyten mellan konstnärer som vistas i Ricklundgården och skolan i Saxnäs. Den senaste i raden är Filippa Edholm.

Filippa Edholm kommer från Stockholm och har tillbringat hela oktober i den stora ateljén på Ricklundgården. Hon arbetar både med bild och dans och har fått vistelsen på Ricklundgården som stipendiat.

– Det är en fantastisk miljö här uppe och det är skönt att det inte är högsäsong. Här kan jag få arbeta ostört. Oktober är en bra tid, jag blev överlycklig när den första snön kom, säger hon.

– Det var jätteroligt att få komma till skolan och dansa med eleverna. Det här gör jag gärna igen, säger hon.

Den första danslektionen är avklarad och eleverna är nöjda.

– Det här är det bästa som vi har gjort på hela året, säger en kille i mellanstadiet.

Elever, lärare och konstnär tycker att det blev så lyckat så de bestämmer sig för en repris redan dagen därpå.

Det här är det bästa som vi har gjort på hela året.