Onsdag 22 januari 2020

Lokaltidningen

Bygdegården ska bli träffpunkt

Bygdegården i Meselefors har under lång tid sett nästan förfallen ut. I fjol påbörjades en yttre renovering då byagårdsföreningen tog tag i exteriören och målade sidan mot E45. I år fortsätter arbetet.
– Det är lite svårt att få folk att ställa upp men som tur är har vi nu skoterföreningen i byn till hjälp, säger bygdegårdsföreningen kassör Bernt Wikström.

Meselefors · Published jul 8, 2019 at 13:00

Loppmarknaden i bygdegården har öppnat för sommaren och det är en jämn ström av folk. Loppisen drivs varje sommar av Ing-Britt Grönlund och Åsa Adolfsson och det är i stort sett vad som händer i huset i dag. Annat var det förr innan byn avfolkades.

Bygdegården var en gång Folkets hus i Meselefors.

– På femtiotalet ville folket i byn få till en samlingsplats i byn, som då var betydligt folkrikare än i dag. Då skänkte bönderna virke till huset och byborna hjälptes åt att bygga sitt hus, berättar Ing-Britt Grönlund.

Det blev till ett Folkets hus, där det arrangerades många danser och bingokvällar. Här hade spelmannen Erik Öst sina spelmansträffar och en tid spelade Sten-Erik Eneröd upp till dans varje söndag.

– Jag minns att jag såg Barnen i Frostmofjället här i bygdegården, som också fungerade som biograf, säger Ing-Britt Grönlund.

I takt med att byn avfolkades blev det allt färre aktiviteter i Folkets hus, som då blev bygdegård, och den började förfalla.

I fjol påbörjades en renovering, där föreningen gjorde i ordning en samlingslokal på övervåningen och påbörjade målningen.

– Problemet i en liten by är att få folk till föreningen, säger Bernt Wikström.

Han är en hemvändare som efter sin pension bestämde sig för att flytta från Göteborg till hemtrakterna.

– Jag trodde jag skulle hitta mycket släkt här. Vi var många kusiner men det visade sig att de allra flesta hade flyttat.

Tidigare har bygdegårdsföreningen själva drivit bygdegården men nu har även skoterföreningen gått in och stöttat.

– Det är ett bra tillskott. Det är mycket som behöver göras i huset och det kostar mycket pengar. Vi får bidrag från kommunen och kan söka bygdemedel till en del, det är så vi finansierar det hela, säger Bernt Wikström.

Bygdegården ligger strategiskt till vid E45, 2,5 mil utanför Vilhelmina. Här passerar alla som ska upp till fjällen och det är något som Åsa Adolfsson och Ing-Britt Grönlund utnyttjar.

Vi går in i huset. Här finns det ett överflöd av prylar som samlats under åren. Längst fram i den stora samlingssalen finns en vacker scen som tyvärr inte utnyttjas längre. I övervåningen finns den iordningställda samlingslokalen.

– I och med att skoterföreningen är med och stöttar så hoppas vi att det blir mer liv och aktiviteter i huset. De är betydligt fler än vi gamlingar i bygdegårdsföreningen och de flesta är mycket yngre. Förhoppningsvis blir det byns samlingslokal igen, säger Bernt Wikström.

I och med att skoterföreningen är med och stöttar så hoppas vi att det blir mer liv och aktiviteter i huset.

Jonas slutade femma i vinterpremiären i rally

MULLSJÖ Rallysäsongen i regionen startade i helgen med dubbla tävlingar i Mullsjö, Nordmaling. – Men jag kör bara lördag, har tagit ledigt från jobbet i dag, berättade Gargnäs...

Elpriset styr vattenkraften

STORUMAN Elpriset har fått en allt större betydelse för när vattenkraftsbolagen väljer att producera elström. När inte priset är tillräckligt högt väljer allt fler att spilla ut...

Järvsjörennet flyttas till mars

Järvsjöby Den som väntat på Järvsjörennet får i år vänta ända till i mars. – Vi har flyttat fram loppet, vi ville ha en förändring, säger tävlingsledaren Peter Fahlander, som i...

Avgift införd för upplag av timmer

INLANDET Sedan årsskiftet kommer det alltid att tas ut en avgift för ansökan om timmerupplag inom vägområde för allmän väg. Avgiften tas för Trafikverkets handläggning av...