Måndag 21 oktober 2019

Lokaltidningen

Bygdegården ska bli träffpunkt

Bygdegården i Meselefors har under lång tid sett nästan förfallen ut. I fjol påbörjades en yttre renovering då byagårdsföreningen tog tag i exteriören och målade sidan mot E45. I år fortsätter arbetet.
– Det är lite svårt att få folk att ställa upp men som tur är har vi nu skoterföreningen i byn till hjälp, säger bygdegårdsföreningen kassör Bernt Wikström.

Meselefors · Published jul 8, 2019 at 13:00

Loppmarknaden i bygdegården har öppnat för sommaren och det är en jämn ström av folk. Loppisen drivs varje sommar av Ing-Britt Grönlund och Åsa Adolfsson och det är i stort sett vad som händer i huset i dag. Annat var det förr innan byn avfolkades.

Bygdegården var en gång Folkets hus i Meselefors.

– På femtiotalet ville folket i byn få till en samlingsplats i byn, som då var betydligt folkrikare än i dag. Då skänkte bönderna virke till huset och byborna hjälptes åt att bygga sitt hus, berättar Ing-Britt Grönlund.

Det blev till ett Folkets hus, där det arrangerades många danser och bingokvällar. Här hade spelmannen Erik Öst sina spelmansträffar och en tid spelade Sten-Erik Eneröd upp till dans varje söndag.

– Jag minns att jag såg Barnen i Frostmofjället här i bygdegården, som också fungerade som biograf, säger Ing-Britt Grönlund.

I takt med att byn avfolkades blev det allt färre aktiviteter i Folkets hus, som då blev bygdegård, och den började förfalla.

I fjol påbörjades en renovering, där föreningen gjorde i ordning en samlingslokal på övervåningen och påbörjade målningen.

– Problemet i en liten by är att få folk till föreningen, säger Bernt Wikström.

Han är en hemvändare som efter sin pension bestämde sig för att flytta från Göteborg till hemtrakterna.

– Jag trodde jag skulle hitta mycket släkt här. Vi var många kusiner men det visade sig att de allra flesta hade flyttat.

Tidigare har bygdegårdsföreningen själva drivit bygdegården men nu har även skoterföreningen gått in och stöttat.

– Det är ett bra tillskott. Det är mycket som behöver göras i huset och det kostar mycket pengar. Vi får bidrag från kommunen och kan söka bygdemedel till en del, det är så vi finansierar det hela, säger Bernt Wikström.

Bygdegården ligger strategiskt till vid E45, 2,5 mil utanför Vilhelmina. Här passerar alla som ska upp till fjällen och det är något som Åsa Adolfsson och Ing-Britt Grönlund utnyttjar.

Vi går in i huset. Här finns det ett överflöd av prylar som samlats under åren. Längst fram i den stora samlingssalen finns en vacker scen som tyvärr inte utnyttjas längre. I övervåningen finns den iordningställda samlingslokalen.

– I och med att skoterföreningen är med och stöttar så hoppas vi att det blir mer liv och aktiviteter i huset. De är betydligt fler än vi gamlingar i bygdegårdsföreningen och de flesta är mycket yngre. Förhoppningsvis blir det byns samlingslokal igen, säger Bernt Wikström.

I och med att skoterföreningen är med och stöttar så hoppas vi att det blir mer liv och aktiviteter i huset.

Hemvården får kameror

Dorotea Dorotea sällar sig nu till de kommuner som infört trygghetskameror i hemtjänsten. – Det är ett sätt att öka tryggheten för våra äldre som är beroende av tillsyn, säger...

Samarbete mellan samer och skogsägare ger vinst

SORSELE En helt ny anläggning för renskiljning håller på att byggas upp på Mikael Hugosons skogsmark intill nedre Saxnäs utanför Sorsele. – Tyvärr blir det ofta konflikter mellan...

Försöker lura villaägare

STORUMAN Polisen i södra Lappland går nu ut och varnar allmänheten för ett företag som ringer upp personer och säger sig utföra lagstadgade ventilationskontroller. Minst en...

Elin ny koordinator för Idrottsgalan i Lycksele

LYCKSELE Elin Larsson blir ett nytt namn att lära sig för idrottsrörelsen i Lycksele. Hon tar nu nämligen över som koordinator för Idrottsgalan, som blivit ett givet inslag i...

Mässa för att inspirera till studier i tyska språket

Vilhelmina Det var tyskmässa i Folkets hus i Vilhelmina. Det var Malgomajskolan i samarbete med Tysk-svenska handelskammaren som stod för arrangemanget i syfte att locka fler...

”Jag vill prioritera det här”

ÅSELE Åsele är en av kommunerna som via det nya leveransavtalet kan köpa lokal köttfärs. – Vad gäller kött är jag en människa som brinner för det som finns runt hörnet, säger...