Måndag 9 december 2019

Lokaltidningen

Besöksrekord på festivalen

Det blev besöksrekord då den tredje sommarfestivalen genomfördes i Vilhelmina i helgen.
– Det blev jättelyckat, säger arrangören Ida Heidenberg, chef för Folkets hus.

Vilhelmina · Published jul 18, 2019 at 17:15

Det är en trött men mycket glad arrangör som sammanfattar Midnight Night Festival i Vilhelmina.

– Det var sån stämning och både besökare och artister var nöjda, säger Ida Heidenberg. Men jag tror inte att det är så många som förstår vilket arbete som ligger bakom det här arrangemanget. Jag hoppas att jag kan delegera mer nästa år.

Festivalen börjar göra sig ett namn i musiksverige. I år fick arrangörerna över 200 förfrågningar från band som ville vara med och spela. Det blev rekord för biljettförsäljningen och i år var det många fler festivalarbetare.

Två av dem som varit med under alla tre år är Jonathan Björk, tidigare projektledare för www-helgen och Tilde Hjelm, som driver bokningsföretaget The Mute Swan, båda från Göteborg.

– Första året spelade jag själv och ifjol inledde vi ett samarbete och jag fick en egen scen, säger Tilde Hjelm.

Jonathan Björk har jobbat med festivalen under alla år. Under festivaldagarna är han scenansvarig men jobbar med festivalen tillsammans med Ida Heidenberg under året.

Både Jonathan Björk och Tilde Hjelm säger att festivalen blivit en stor snackis söderut och att festivalen ses som unik i Sverige.

Vad är det som lockar?

– Det är speciellt att både besökare och artister är tillsammans. Det finns inga gränser eller staket och det blir en fin gemenskap och det är unikt för en festival, säger Tilde Hjelm.

Jonathan Björk säger att det är mycket som är speciellt med musikfestivalen.

– Vi är i en utveckligsfas, har lyckats etablera ett namn och ett märke och lockar mer folk än tidigare. Jag tror att vi ger en kulturell bredd i inlandet.

Det var många Vilhelminabor som ställde upp och hjälpte till. Mest bekant är epa-skjutsarna, ett kulturellt utbyte mellan ungdomar i Vilhelmina och artister. Något som så småningom förhoppningsvis blir en tv-film. Vilhelmina IK var också med i staben.

– Det här betyder mycket för ungdomsishockeyn, sade Robert Bergqvist vid insläppet.

F21:s julgran över Dorotea inställd idag

DOROTEA Dagens flyguppvisning från F21, den så kallade julgranen, är inställd. Planen skulle ha flugit över Dorotea i eftermiddag. Eventuellt görs flygningen i morgon.

Tre VM-guld till Storuman

STORUMAN Redan under torsdagsförmiddagen lyckades tre armbrytare från Storuman armsport vinna varsin guldmedalj under VM-tävlingarna i Polen.

Mörbultad men ska på´t igen

FINNÄS Hedvig Dahlberg gav sig på en tuff utmaning förra helgen; Novemberkåsan. – Det var jävligt, blött och tufft, säger Hedvig, som satsar på EM 2020.