Söndag 20 januari 2019

Lokaltidningen

"Det vore bra för kommunen om vi kunde ha en starkare opposition", säger gruppledaren Daniel Johansson (V). Foto: ARKIV/ALLAN FJÄLLSTRÖM

V söker samarbete med S

Efter förra valet ingick Socialdemokraterna i Storuman ett samarbete med Alliansen som innebar att Vänsterpartiet inte fick någon plats i arbetsutskottet. Nu pågår en het diskussion om S och V ska tillåtas föra en opposition mot Alliansen som har egen majoritet i kommunen.

STORUMAN · Published okt 23, 2018 at 14:00

I ett Facebookinlägg skriver vänsterpartisten Bengt-Göran Burman att sonderingen för att stärka samarbetet mellan S och V tog ett abrupt slut efter att det borgerliga blocket skulle ha meddelat att S skulle förlora sin vicekommunalrådspost om S och V började samarbeta.

– Det är i alla fall de rykten jag har hört. Jag sitter inte med och förhandlar, säger Bengt-Göran Burman. som ändå sitter i Vänsterpartiets styrelse i Storuman.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell, C, tillbakavisar uppgifterna.

– Det är fritt att samarbeta för oppositionen och vi har inte sagt att inte S och V kan samarbeta. Vi har tänkt att vice ordförandeposten ska gå till oppositionen, säger Tomas Mörtsell.

Karin Malmfjord, gruppledare för S, vill inte svara på om det framförts några krav från Alliansen eller vem som är satt att förhandla med V om samarbete.

– Bengt-Göran Burman har inte alla fakta. Jag säger inget till media. Frågorna avgörs internt inom partiet, säger Karin Malmfjord.

Är ni intresserad av samarbete med Vänsterpartiet?

– Jag svarar inte på några frågor, säger Karin Malmfjord.

Gruppledaren för Vänsterpartiet, Daniel Johansson, ser gärna ett samarbete för att stärka opposiionen i Storuman. Detta trots att många av hans partikamrater tycker att S svek V efter förra valet.

– Det vore bra för kommunen om vi kunde ha en starkare opposition, säger Daniel Johansson.

Vänsterpartiet i Sorsele har också ändrat sig när det gäller oppositionsrådsposten. Efter förra valet fick C posten trots ett samarbete med V. Nu får S möjligheten till viceordförandeposten.