Måndag 18 november 2019

Lokaltidningen

Urfolksfestival i Tärnaby

Konst -och filmfestivalen, Dellie Maa och Sápmi Salasta, lockade artister och forskare från hela världen till Tärnaby under förra veckoslutet.

TÄRNABY · Published okt 27, 2019 at 06:15

Redan i förra veckan startade arrangemanget med öppet hus på Mobackagården i Tärnamo där deltagare i det nystartade projektet Sápmi Salasta fick chans att presentera sig och idén om att skapa ett urfolksresidens för konstnärer.

– Sápmi Salasta betyder Sápmi omfamnar och vi har fått pengar från Konstnärsnämnden och Region Västerbotten. Tanken är att lyfta fram urfolkens konstnärer och skapa en utställning som ska visas nästa år. Det här är första träffen med gruppen, säger Ida Hansson, projektledare.

De konstnärer som ingår i gruppen kommer från både Tärnaby, Alaska, Grönland, Norge och Umeå. I gruppen ingår Per Enoksson från Umeå men född och uppvuxen i Tärnaby, Monica L Edmondson från Tärnaby, Tomas Colbengtson från Tärnaby, Sissel M Bergh från Norge, Julie Edel Hardenberg från Grönland och Sonya Kelliher-Combs från Alaska.

Filmfestivalen som anordnades av Oskar Östergren Njajta och Marie Persson Njajta bjöd på film och dokumentärer från bland annat Påskön, Kanada och Norge. Under festivalen anordnades också en utställning med lokala konsthantverkare på Folkan i Tärnaby där större delen av festivalen hölls. Bland utställarna fanns både Sune och Astrid Enoksson på plats. Marie Persson Njajta hade också lyckats få barn från Sameskolan att anordna en utställning med bland annat glaskonst, textil- och trähantverk.

Under festivalen hölls också en konferens med temat dekolonisering. Professor Hiroschi Maruyama från Japan berättade om Ainu-folket som likt samer fått sina gravar skändade av rasbiologer,

– Det finns kvarlevor från 1 600 gravar som än i dag ingår i forskningsprojekt i strid mot internationella överenskommelser, säger Hiroschi Maruyama.

Ainu-folket kräver att myndigheterna i Japan agerar som i Sverige och tar beslut om en repatrieringsprocess. Folkgruppen har under lång tid utsatts för både förtryck och diskriminering. I år har dock regeringen i Japan lämnat ett förslag om att ge gruppen status som ursprungsfolk.

Förslag om dyrare VA-taxa för fast boende

HEMAVAN Fritidshusökningen i Hemavan innebar att en helt ny vattentäkt måste ordnas. Nu ser det ut som om ortsbor tvingas stå för en större del av kostnaden än fritidshusägarna i...

Kommunen vann tvist om brandstation

STORUMAN Storuman kommuns industrihusbolag vann tvisten mot Cloudberry estates Sverige AB. Enligt Lycksele tingsrätts dom så har det under rättegången inte framkommit något som...

Pigg 80-åring firades med jubileumslunch i Lycksele

LYCKSELE Det var både festligt och fullsatt när SPF Seniorerna i Västerbotten firade föreningens 80 år med en jubileumslunch i Lycksele. – Det var en väldigt givande, spännande...

Belönad för sin forskargärning

Risbäck Umeåforskaren Nils Skoglund, från Holmsjö, utanför Risbäck i Dorotea, har prisats av Kungliga Skytteanska samfundet.

Ödesfråga för kommunen avgörs i morgon

STORUMAN På torsdag meddelas domen i den uppmärksammade rättegången där Storumans kommun kräver att få tillbaka en fastighet som sålts till fastighetsbolaget Cloudberry Estates...