Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Bara 60 meter från den plats där Torolf Kväll Ulfssons hövdingasäte låg på Sandnes i Sandnessjøen har Oddvar Pettersen och företaget Torolvstein AS byggt en kopia av hövdingagården. Längden är 60 meter. Foto: ODDVAR PETTERSEN

Torolf Kväll-Ulfssons handel med samerna

I mitten av 870-talet reste Torolf Kväll-Ulfsson från Sandnes i Norge med ett följe på 90 man till fjällbygden i nuvarande södra Lappland. Målet var att samla in så mycket skatt, skinn och pälsverk som möjligt.

STORUMAN · Published jul 26, 2017 at 07:15

Enligt Egil Skallagrimssons saga som skrev ner på 1200-talet så fick Torolf Kväll-Ulfsson som gåva och arv av sin stridskamrat Bård Hvite sysslan som länderman i södra delen av hövdingasätet Hålogaland. 

Bård och Torolf var goda vänner och deltog i kung Harald Hårfagers slag vid Hafversfjärden i Rogaland. Efter att båda sårats och Bård senare avled av sina skador fick Torolf inte bara ärva gården i Sandnes. Han fick till och med gifta sig med Bårds änka Sigrid. 

Som hövding och länderman fick Torolf den exklusiva rätten att ta upp skatt i Finnmarken och handla med samerna. Enligt berättelsen så skedde resorna till Finnmarken vintertid. Ofta följde det med 30 man men ibland ända upp till 90 man. Det område som vikingarna reste till var troligen fjälltrakterna kring Tärnaby, Kittelfjäll eller Klimpfjäll som ligger rakt väster om Sandnes (Sandnesjöen). 

"Han hade handelsvaror med sig i mängd. Han stämde finnarna (samerna) sig till mötes, tog skatt och höll köpstämma. För det mesta gick det lugnt och vänligt till. Men ibland måste det till skräck. Torolf for vida kring i Finnmarken. När han kom öster ut på fjället fick han höra talas om att kylfingarne (folk från det som i dag är ryskt område) hade kommit till Finnmarken för att driva köpenskap och stjäla varor. " 


Torolf sände först ut samer för att speja ́och gav sig sedan av för att stoppa konkurrenterna. I en kåta hittades 30 man som alla dräptes. Senare fann han ytterligare grupper av kylfingarne. Totalt ska han ha slagit ihjäl nära 100 man. 

"De togo kostliga ting och vände tillbaks om våren" står det i sagan. 

Handeln och skatteindrivningen hos samerna pågick redan i början av 800-talet. Vikingen Ottar var i tjänst hos kung Alfred den store av England som lät skriva ner storbondens berättelser. Ottar bodde i trakten av Tromsö inom Hålogaland och sade sig äga 600 tama renar varav sex var lockrenar. Varje år tog han upp skatt av samerna. De rikaste måste betala 15 mårdskinn, fem renskinn, ett björnskinn, tio skäppor fjäder, en björneller utterpäls, ett skeppståg av valrosshud och ett av sälhud på vardera 60 alnar (ungefär 36 meter). Denna skatt som samerna måste betala var Ottars viktigaste inkomstkälla. Kung Alfreds skrifter räknas som mycket trovärdiga av historiker. 

Även i Egil Skallagrimssons saga blir det tydligt hur viktig handeln med samerna var. Torolf hade efter många års handel och skatteindrivning blivit en förmögen man och med det fick han allt fler fiender. 

Efter att fienderna anklagat Torolf för att gömma undan en del av skatten som skulle ha tillfallit kung Hararld Hårfager så upptod en konflikt mellan vikingahövdingen och hans kung. Det slutade med att Harald med följe reste till Sandnes, satte eld på Torolfs gård och dräpte Torolf och en stor del av hans mannar. 

 

Hålogaland

  • Före införandet av kristendomen i Norge, var Hålogaland ett självständigt småkungadöme i de nuvarande fylkena Nordland och Troms, norr om Namdalen i Nord-Trøndelag och söder om Lyngen i Troms. 
     
  • Sjöfararen och handelsmannen Ottar är kanske den mest kände representanten från Hålogaland. Området har fått stor betydelse i den norska historien. Här finns också de tidigast upptäckta fynden av bostäder och människor i Norge.

Harald Hårfager

  • Första kung som styrde över hela Norge. Fick sitt efternamn efter att ha lovat att inte klippa sig innan han lyckats. Det tog tio år. Harald regerade mellan åren 860 fram till 930 efter Kristus. 
  • Han var känd for att styra landet med hård hand. Hans hårda styre drev många norska stormän att efter slaget vid Hafrsfjord dra österut över kölen till Jämtland och Hälsingland, samt över havet till Färöarna, Island, Skottland och Irland.

Artikeln har tidigare publicerats i Lokaltidningen den 26 juli 2017

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...