Måndag 24 juni 2019

Lokaltidningen

I nedre delen av Övre Boksjön hade Stor-Nila sitt huvudviste. Här har berättelser om hans öden och äventyr förts vidare muntligt. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Stor-Nilas hemviste

Långt innan nybyggare från Vilhelmina och Sorsele slog sig ner i Boksjödalen fanns samer som mer eller mindre bodde här halvårsvis. Mest berömd är kanske Nils Nilsson Njajta, även kallad Stor-Nila.

BOKSJÖN · Published dec 30, 2018 at 07:15

Boksjön, som består av de små byarna Kråkberg, Mittibäcken och Boksjön, insynades först av samer redan 1832 och 1857. En av dessa var far till samen Nils Nilsson Njajta som hade sitt huvudviste vid stranden till sjön.

Märta Gyllmo har i flera av hennes böcker skrivit om denna Stor-Nila. Han blev känd och omtalad både före och efter sin död på grund av flera orsaker.

Stor-Nila tillhörde Ranbyn och var gift med Maria Larsdotter, även kallad Lill-Docka. 1848 dömdes Stor-Nila för dråp till två års straffarbete på Långholmen i Stockholm. I onyktert tillstånd hade han råkat i bråk med en same i byn Renberg utanför Storuman och under tumultet råkade han slå ihjäl sin onyktre kamrat.

Under strafftiden skingrades hans renhjord vilket innebar att paret fick leva i fattigdom. Ofta försörjde de sig genom att stjäla andras renar, vilket han även fick sitta i fängelse för.

Stor-Nila kom från nåjdsläkt och hade förmågan att kunna spå. Det finns flera muntliga berättelser och sägner om hans förmåga att komma i kontakt med andevärlden.

Parets livsöde slutade också olyckligt. 1899 försökte Stor-Nila och Lill-Docka att ta sig över fjället till Norge när de överraskades av en snöstorm. Flera månader senare fram mot våren hittades paret ihjälfrusna på fjället.

Stor-Nila hade försökt värma sin lilla hustru och hade tagit av sig sin rock som han lagt om hennes axlar. Sittande sida vid sida med armen om hennes axlar sägs paret ha suttit i snödrivan på fjället.

Boksjön är också hemvist för nutida författare. Birger Ekelid, journalist och författare, är ofta uppe i sin stuga i byn.

Han har också skrivit om Stor-Nila och Lill-Docka i boken ”Fattiga de voro”.

Artikeln har tidigare publicerats i Lokaltidningen den 8 augusti 2018

Äventyrshelg på gång i Borgafjäll

Borgafjäll Helgen efter midsommar är det premiär för Borgafjäll Outdoor Weekend, som bjuder på allt mellan filmfestival och ölprovning. – Det blir en bra start på sommaren, många...

Tryggare för patienter med ny datortomograf

LYCKSELE Förra måndagen invigde Lycksele lasarett sin nya datortomograf. Den blir ett komplement till den som funnits sedan tidigare. – Vi har nu två apparater som täcker...

40 miljoners underskott men skatten blir oförändrad

Vilhelmina Vilhelmina kommun har ett underskott på närmare 40 miljoner. Trots det blir det ingen höjd skatt. Der beslöt kommunfullmäktige i måndags. Klart är också att skolan i...

Mejeriet satsar på grillost

ÅSELE Arbetet med att få ut företagets produkter till grossister går trögt. Lapplands mejeri i Åsele har därför tagit fram en ny produkt, säsongen till ära. – Inför grillsäsongen...