Torsdag 13 augusti 2020

Lokaltidningen

Skidåkare och snöskoterförare bör vara försiktiga i fjällen. Risken för laviner är betydande, enligt Naturvårdsverket. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM/ARKIV

Stor lavinfara i fjällen

Undvik brant terräng i fjällen, det uppmanar en lavinexpert. Det råder stor lavinfara i södra Lapplandsfjällen. I västra Vindelfjällen ligger faran på en fyra, näst högst, och i Borgafjäll/Saxnäs/Kittelfjäll på en trea, vilket också är högt.

TÄRNABY/HEMAVAN · Published dec 30, 2019 at 10:15

Siffrorna presenteras av Naturvårdsverkets Lavinprognossida, en sida man bör följa för att ha koll på lavinläget.

Petter Malmgren på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst uppmanar, enligt SVT Västerbotten, till stor försiktighet.

– Man kan fortfarande åka i skidbacken och gå på tur där det inte finns branta sluttningar, men brant terräng kan vara farligt att vistas i, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

– I södra Lappland gäller det att hålla utsikt efter var det har lagt sig snö som har blåst med vinden och lagt sig på en brant sluttning. Man ska framför allt undvika branta sluttningar som lutar österut och norrut, säger Palmgren.

I Kittelfjäll planerar man att spränga laviner på nyårsafton, uppger VK.

– Det har varit vindbyar uppemot 35 sekundmeter, men i morgon beräknar vinden mojna och då måste vi spränga undan lite innan vi kan öppna liftarna uppe på fjället. Det är ganska tidsödande jobb men vi jobbar på att försöka öppna en av de stora liftarna i morgon, säger Julle Julin, lavintekniker i Kittelfjäll, till tidningen.

En ny lavinprognos ska ställas under måndagkvällen och kommer att synas via www.lavinpognoser.se.

Rekordmånga vill till fjälls för att vandra

HEMAVAN Aldrig förr har så många svenskar sökt sig till fjällen för att vandra eller fiska. Antalet sökningar på lediga stugor har ökat med 60 procent hos Svenska...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport