Tisdag 19 februari 2019

Lokaltidningen

Snöfattig premiär i Hemavan

Bräd- och skidentusiaster från både Sverige och Norge samlades i helgen för att tävla under säsongsöppningen av Hemavan snowpark.
– Jag har aldrig varit med om att det varit så lite natursnö. Personalen har gjort ett fantastiskt jobb som har lyckats preparera backarna, säger Philip Avesand, arrangör av Hemavan open.

HEMAVAN · Published nov 29, 2018 at 12:15

Tidigare har öppnandet av parken i november skett i samarbete med elever från snowboardlinjen i Tärnaby. Men efter att Storumans folkhögskola i fjol tvingades lägga ner linjen på grund av för få sökande så har Hemavan Alpint AB anställt personal som arrangerar eventet.

Sedan en tid tillbaka har också parken med alla hopp och rails i Tärnaby lagts ner. Numera finns det bara en stor snowpark i Hemavan vid Centrumliften.

Hemavan open, som arrangemanget numera heter, startade redan i fredags med invigning vid Centrumliften i Hemavan. Senare på eftermiddagen hölls en så kallad Fat Zon session där några av landets bästa friåkare och landslagsåkare deltog.

– Vi har åkare från både landslaget i snowboard och några av landets bästa fristilsåkare som deltar under helgens premiär. Hemavan snowpark är just nu den park i Sverige som har bäst snöförhållanden. Detta trots att snön som kom redan i september har mer eller mindre tinat bort, säger Philip Avesand.

I lördags arrangerades tävlingen "Battle of the north". Både skid- och snowboardåkare deltog i den jurybedömda tävlingen som hölls i den nedre sektionen av parken.

– Den är en liten tävling med både hopp och rails. Juryn bedömer mer på kreativitet än på högsta hopp. Trots det är det ändå en av de största eventen i Sverige som arrangeras i början av säsongen. Vi har ett gäng väldigt bra åkare här i helgen. Bland annat Niklas Mattson som är med i landslaget i snowboard, säger Philip Avesand.

När Lokaltidningen besöker eventet under fredagen har det samlats flera hundra åkare i backen. Många har rest lång väg för att få träna och åka på snö. Utanför de preparerade backarna är det dock snöfritt så lössnöåkning är inte att tänka på.

Snowboardklassen vanns av Nias Hedberg, 18 år, från Tandådalen. Han började tidigt med snowboard och rankades som en av Sveriges bästa snowboardåkare när han i fjol räknades som ungdom.

På damsidan vann Emma Lennholm från Sundsvall. Hon har haft några tunga år men har på senare tid fått tillbaka åkglädjen enligt en nyligen gjord film om henne som lagts ut på webben. Emma har de senaste åren tävlat för Vännäsklubben Brälappen.

Många av de tävlade i lördags kom från grannlandet Norge. Både unga och gamla tävlade i samma klass mot varandra.

– Även om vi har ett prisbord till de tävlande så är det ändå mera för skojs skull och därför har vi inte delat in damer och herrar i olika åldersklasser. Alla tävlar mot varandra oavsett om man är junior eller senior, säger Philip Avesand.

Resultat: Battle of the north

  • Snowboard Herr

1. Nias Hedberg 2. Jakob Dahlberg 3. Theo Hjellström

  • Snowboard Dam

1. Emma Lennholm 2. Lovisa Forsström 3. Ylfa Rúnarsdóttir (Island)

  • Skidor Herr

1. Mattias Högås (Norge) 2. Sander Kleivnes (Norge) 3. Sigge Onn

  • Skidor Dam
    1. Felicia Pettersson 2. Tilda Strömberg 3. Mathilde Martinussen (Norge)

Lyckselerestaurang fick utmärkelse för viner

LYCKSELE Munskänkarna i Lycksele har delat ut utmärkelsen Årets vinkrogar till Restaurang 64 grader på Hotell Lappland, för andra året i rad. – Det är kul att det finns en bra...

Snowboard het sport i Klimpfjäll

Klimpfjäll Nu i veckan drar den stora vinter- och sportlovssäsongen i gång runt omkring på våra skidanläggningar i inlandet. I Klimpfjäll är man förberedd och från och med denna...

Polisen nöjda med skoteråkarna i Västerbotten

INLANDET Hos polisen är man i stort sett nöjd med hur skoteråkarna beter sig. Däremot har polisen märkt av en restriktivare hållning hos markägare.

Skogsbolag ställer in jakt

Inlandet I förra veckan ansökte Sveaskog, Holmen och SCA gemensamt om skyddsjakt på älg i Storuman, Lycksele och Åsele kommuner. Av de önskade 70 älgarna beviljade länsstyrelsen bara 20...