Måndag 20 maj 2019

Lokaltidningen

Med hjälp av snökanoner har backarna i Hemavan täckts med snö men i skogsterräng är det i princip snöfritt. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Snöbrist ett hot mot turismen

Den hittills snöfattiga vintern vållar allt större problem för turistföretagare i fjällen.
– Vi tar emot de första gästerna som ska ut med hundspann om några dagar och det blir mycket extraarbete när det är så lite snö, säger Petter Karlsson, turistföretagare i Slussfors.

TÄRNABY · Published nov 27, 2018 at 07:15

Normalt brukar det så här års finnas ett snötäcke över hela Norrland ända ner mot Mälardalen. Men den senaste tidens blidväder och regn har gjort att det även på normalt snösäkra skidorter som Tärnaby och Hemavan råder snöbrist.

– Det är för lite snö just nu för att ta turister ut på skoterturer. Men vi startar inte säsongen förrän i december månad och då lär väl snön finnas, säger Stig Strand som driver Trolltunet AB i Hemavan.

Tack vare snökanonerna finns det tillräckligt med snö i skidbackarna. Värre är det ute i terrängen. SMHI:s mätstationer i fjälltrakterna har de senaste dagarna rapporterat in snöfria förhållanden. Dit hör bland andra mätstationerna i Kittelfjäll och Avasjö/Borgafjäll.

Mest snö finns det i de östra delarna av fjällen. Mest snö rapporterar SMHI att det just nu finns i Klippen öster om Ammarnäs. Snödjupet är uppmätt till 15 centimeter. Även i Sorsele finns det just nu 3 centimeter snö.

– Jag minns vintrar då det inte funnits snö in i december månad. Men det är ovanligt att det är så här lite snö häruppe i Hemavan, säger Stig Strand.

Petter Karlsson driver både jordbruk och turistföretag i byn Slussfors mellan Storuman och Tärnaby. Han tävlar också med hundspann och vann i vintras ett av världens tuffaste långlopp, Finnmarksløpet, i Norge.

– Nu på onsdag tar vi emot den första gruppen av turister i vinter som vill köra hundspann. Jag har sladdat upp en del spår i Danasjö som jag hoppas ska gå att köra. Det blir kortare turer med övernattning i tält, säger Petter Karlsson.

Danasjö är en fjällby norr om Slussfors där snötillgången är bland de bästa i länet just nu. Här finns ingen mätstation men snödjupet handlar om mellan en och två decimeter.

– Snöbristen innebär också att det blir svårare att träna inför tävlingssäsongen, säger Petter Karlsson.

SMHI:s långtidsprognoser pekar på att kylan kommer att fortsätta hålla i sig och det ser heller inte ut att komma någon större nederbördsmängder kommande tio dygnen framåt. Även i Norrbotten är det lite snö. Katterjåkk vid Riksgränsen i nordligaste Sverige brukar vintertid få upp till två meter snö. I början av juni i år kom det flera centimeter snö. Men nu i måndags hade snön tinat bort.

SMHI som granskat observationsserien Katterjåkk/Riksgränsen skriver på sin hemsida att det sedan 1951 endast varit tre andra år med så lite snö så här sent på året. Det var 1952, 2011 och 2016. November 2011 utmärkte sig genom att det var barmark vid samtliga stationer i Sverige så sent som den 18 november. I år är det ett tiotal stationer som samma datum har rapporterat in förekomst av snö.

Dags för manifestation för Inlandsupproret

Inlandet På lördag är det dags för Inlandsupprorets första manifestation. I lokaltidningens spridningsområdet blir det i Vilhelmina, Lycksele, Åsele och Sorsele.

Åsele kommun i topp tio

ÅSELE I en jämförande skolundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort om kommunernas satsningar och resultat i grundskolan hamnar Åsele i topp tio. För Lycksele ser det sämre ut.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk.

Kommuner går ihop för att lösa problemet

Länet Flera kommuner i Västerbottens inland diskuterar nu ett samarbete för att lösa bristen på familjehem.