Torsdag 3 december 2020

Lokaltidningen

Smittspridning fortsatt stor i södra Lappland

Just nu är 2 840 personer i länet smittade av covid-19. Räknat per invånare så var Storuman, under vecka 45, den kommun i Sverige som hade flest smittade. Lycksele kommun var tredje värst drabbade.
– Det är en fortsatt oroande utveckling med många bekräftade fall, men ökningstakten har mattats av något, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

STORUMAN · Published nov 17, 2020 at 15:15

Coronautbrottet i Södra Lappland har hittills drabbat Storuman, Lycksele och Vilhelmina kommuner hårt medan Sorsele, Dorotea, Malå och Åsele har klarat sig förhållandevis lindrigt undan hittills. Men än är smittspridningen i området så stort att smittan snabbt kan blossa upp i nya områden.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppgifter låg Storumans kommun värst till i landet när det gäller antalet smittade per 10 000 invånare. Under vecka 45 var det 77 fall per 10 000 invånare. På tredjeplats kom Lycksele kommun med 65 fall per 10 000 invånare.

Antalet smittade under vecka 45 var 45 i Storuman, 79 i Lycksele och 14 i Vilhelmina. Åsele, Dorotea, Malå och Sorsele hade under 15 fall totalt och har därför inte redovisats av myndigheten med tanke på patientsekretessen.

Utbrottet av covid-19 i Storuman uppstod som en klustersmitta som i huvudsak drabbade äldreboendet Tranan. Hittills har 29 personer konstaterats smittade vid boendet där det finns totalt 44 platser. Två av brukarna som smittats har avlidit. Även personalen har testats positiva för covid-19. Som mest var nära hälften av de anställda smittade vilket har inneburit svårigheter att bemanna boendet.

En av de som bodde på Tranan och som avled i sviterna av covid-19 i förra veckan var folkpartisten och före detta politikern Karl-Fredrik Sahlman, 84 år. Han satt i 28 år som fullmäktigeledamot och var under en period företrädare för Folkpartiet lokalt samt kommunalråd under tre år. Han var också med om att bilda en samregering med Socialdemokraterna mellan åren 2000 till 2005 i Storuman. Karl-Fredrik Sahlman var också engagerad i idrott, främst fotboll och skidåkning.

I måndags meddelade regeringen att man vill införa ytterligare restriktioner för att minska smittspridningen i landet. Från och med 24 november och fyra veckor framåt får endast åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Storumans kommun har också infört ytterligare restriktioner för att förhindra smittspridning. Allmänna lokaler som simhall, bowlinghallar, fritidsgårdar, bibliotek, dagverksamhet, vändpunkten och Aejlies i Tärnaby har stängt. Även bollhallen och Röbrohallen har stängt för bokning från allmänheten.

Det råder för närvarande inget utbrott av smitta inom grundskolans verksamheter. Luspengymnasiet har glesat ut i lokalerna och genomfört ett antal åtgärder för att kunna fortsätta med traditionell undervisning. Storumans Lärcentrum undervisar helt på distans.

Storumans kommun har också valt att inte bjuda på julbord för sina anställda i år. Istället kommer alla att få ett presentkort på 450 kronor.

– Vi väljer att i år ge ett presentkort att handla lokalt för istället för julbord när vi av smittoskäl inte kan samlas som tidigare år, säger kommunchefen Peter Persson.

Fler nyheter från Storuman och södra Lappland

Fler avlidna på boendet Tranan

STORUMAN I helgen avled ytterligare två personer på äldreboendet Tranan i Storuman. Totalt har nu åtta personer dött på boendet som totalt har 44 platser. Alla som tidigare...

Ishall kan öppnas 2021

STORUMAN Ishallen i Storuman som stängdes den 23 oktober på grund av risk för takras beräknas vara reparerad och kunna öppnas igen efter den 1 februari. Den snöfattiga...
Lokaltidningen rekommenderar

Tandvården i Sorsele får ny lokal

SORSELE Efter att verksamheten vid folktandvården i Sorsele har bedrivits i tillfälliga lokaler sedan januari 2019 så ska nu en ny klinik byggas upp inne på sjukstugan. Kliniken...

WRC kan nå Örträsk

LYCKSELE/ÅSELE Umeå är en av de kommuner som slåss om att få arrangera Rally Sweden 2022-24. Blir det så lär Åsele MS och Lycksele MK bli indraget på något sätt. – Det är inte...

Minskad smittspridning i Storuman

STORUMAN Inte sedan utbrottet av covid-19 tog fart i Storuman under vecka 44 har så få fall rapporterats in i Folkhälsomyndighetens veckostatistik som senaste veckan. Under vecka...

Miljöbomb lurar i fjällsjön

STORUMAN Nära en tredjedel av Blaiksjöns botten täcks av ett lager med anrikningssand från gruvan i Blaiken. Sanden innehåller höga halter av både bly, arsenik, zink, kadmium och...