Torsdag 13 maj 2021

Lokaltidningen

Illustration från Stalo och Kauras, en ursprungligen samisk berättelse som återberättades av P. A. Lindholm i början av 1900-talet och illustrerades av John Bauer.

Samernas berättelser om Stalo

Samernas berättelser om Stalo skrevs ner först i början av 1900-talet men räknas ändå kunna ha historisk grund. Stalo beskrivs som dum och stor och historierna handlar ofta om hur list övervinner styrka.

STORUMAN · Published jul 26, 2017 at 07:15

I norr är Stalo närmast ett övernaturligt väsen medan figuren får allt mer mänskliga drag ju längre söderut i Västerbotten och Jämtland man kommer. 

Staloberättelserna fick någon gång på 30-talet ge namn åt de fornlämningar som samerna kallade jättens jordhydda. 

Namnet Stalo har satts i samband med urnordiskas "stahla" (stål eller järn) och kan syfta till samernas beskrivning där Stalo hade på sig en järnkolt eller järnpäls som vare sig spjut eller pilar bet på. 

Även om historierna är mytologiska finns det med stor sannolikhet ett korn av sanning i berättelserna. 

Sägnerna är oftast grymma och blodiga och visar på en kamp om resurser mellan samerna och Stalofolket. Samerna går oftast segrande ur kampen eftersom Stalos styrka förlorar mot samernas list. 

En annan historia som återges i Anders Wepsäläinens bok om Stalotomter är den om de tre Stalo och lapparna. 

Sagorna tar ofta också upp Stalos rikedomar i silver. Möten mellan Stalo och samerna sker ofta vintertid. Även om berättelserna ofta har onaturliga inslag så finns det ändå en tydlig konflikt om resurserna. Båda jagar renar och håller sig med enstaka tamdjur. 

Berättelserna visar också exempel på att det finns en nära relation mellan grupperna. Det talas till och med om äktenskap mellan samer och Stalo. 

Stalo stjäl ofta renar och kidnappar folk men samerna är oftast listigare och vinner kampen.

Kersti Widstrand, psykolog och författare, återger en variant av berättelsen om Stalo och Kauras som kommer från Byske.

"Stalo var en ond och grym jätte som bodde uppe i fjällen och samlade rikedomar till sig och sin familj. Det gjorde han på så sätt att alla samer måste lägga ett par renstekar eller renostar på det altare han byggt åt sig. Annars fick de inte fiska i fjällsjön nedanför hans fjäll. Gjorde de inte som han ville, bestraffade han dem med att döda deras renar genom att sända vargarna på dem.

Men där fanns en gång en mycket modig och klipsk samegrabb, Kauras, som beslöt sig för att lura den dumme Stalo. Han gick iväg och började fiska utan att först ge en gåva. Naturligtvis kom Stalo vredgad fram och röt åt honom att försvinna. Annars skulle han slå ihjäl pojken. Pojken fick honom att istället gå med på en annan slags kamp och se vem som skulle vinna denna. Stalo samtyckte. ”Den som kan stånga huvudet djupast i granstammen vinner!” sa gossen. ”Ah, det är väl ingenting!” sa den store, starke jätten och störtade i all fart mot trädstammen så att kottarna rök. Det blev dock inget hål och han gjorde om det igen, men blodade bara ned sig och svimmade.

Under tiden preparerade Kauras en annan granstam. Han drog bort barken, högg ett hål i stammen och satte sedan dit barken igen. När jätten vaknade, sa pojken att det var hans tur, sprang fram till sitt träd och körde in huvudet, ända in över öronen, i det hål han nyligen gjort. Den dumme Stalo blev rädd och flydde och lät pojken fiska i fred."

Artikeln har tidigare publicerats i Lokaltidningen den 26 juli 2017

Fler nyheter från Södra Lappland

Skogsutredning får massiv kritik

SORSELE I den stora statliga skogutredningen som nu varit ute på remiss föreslås en dubblering av mängden skyddad skog i det fjällnära området i södra Lappland. Berörda kommuner...
Lokaltidningen rekommenderar

Storuman inleder med berättarkvällar utomhus

UMNÄS Storumans kommun utsågs till Årets berättarkommun 2020/2021. Men på grund av coronapandemin som gjort det omöjligt att träffas i större grupper har berättaråret förlängts...

Lycksele kommun hoppas på nya entreprenörer

LYCKSELE Kommunen beklagar att Brattens lantbruk lägger ner, men de är oerhört tacksamma för vad jordbruket bidragit med i kommunen. – Vi hoppas att andra entreprenörer kan ta...

Ny avdelning öppnas i Åsele

ÅSELE Med ökat barnafödande är planen att en ny förskoleavdelning ska öppnas i den nygamla förskolelokalen som Träffpunkten nu huserar i. Förslaget som undersöks nu är att...

Smugglade kokain för 67 miljoner

SÖDRA LAPPLAND En last som innehöll kokain värt 67 miljoner kronor skeppades till Sverige från Colombia med ett företag med säte i södra Lappland som mottagare. Företagets...
Läs om
Reportage
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport
Mina Mellotankar