Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Tage Lundin i Storuman har en stor samling priser som han erövrat i skidspår runt om i världen. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Olympier firas med öppet hus

Nu på söndag bjuds allmänheten till Folkets hus för att fira olympiern och före detta skidskytten Tage Lundins 85-årsdag.

STORUMAN · Published nov 7, 2018 at 12:15

När Storumans IK firade sitt 90-årsjubileum för två år sedan var Tage Lundin en självklar gäst som en av Storumans mest framstående idrottare.

Som ung var Tage Lundin en duktig skidåkare. Tidigt började han arbeta i skogen och 1957 skadade han benet allvarligt efter en olycka med motorsåg. Han låg gipsad i sex veckor och hade svårt att komma i form igen.

När Lokaltidningen träffade honom för två år sedan för ett reportage berättade han att några av hans farbröder fick honom intresserad av skytte.

– I början tränade jag med mausergevär. Jag ställde sedan upp i SM med startnummer 93 och gjorde sensation. Jag fick 27 träffar av 30 möjliga. Under uttagningen i Östersund inför OS blev jag femma och i början av 1960 var det en slutlig uttagning utanför Sälen som jag vann, berättade Tage Lundin.

Under OS-tävllingarna i Squaw Valley, USA, 1960 introducerades skidskytte som OS-gren. Tävlingen vanns sensationellt av Klas Leastander från Arjeplog medan Tage Lundin hamnade på tolfte plats.

1984 fick Tage chansen att tävla igen under OS. Den här gången som ledsagare till den synskadade skidåkaren Sven-Ivar Marthin från VIlhelmina. Paret hamnade bland de tio bästa i sin gren under handikapp-OS.

Tage Lundin har också vunnit flertalet SM-medlajer. Både 1959, 1965 och 1966 tog han SM-guld. UnderVM-stafetter i skidskytte var Lundin med att ta både silver och brons till det svenska skidskyttelandslaget.

Söndagen den 11 november fyller Tage Lundin 85 år. Samma dag anordnar ABF i Storuman tillsammans med filmaren och före detta polismannen Leif-Göran Johansson, ett evenemang på Folkets hus, som de valt att kalla Tagedagen.

Leif-Göran Johansson kommer att visa en film som om Tage Lundins liv som skogshuggare och idrottare. Det utlovas också hyllningstal samt möjlighet för allmänheten att ställa frågor. Senare på efterjuddagen serveras det kaffe och bullar. Emma Maximova och Julia Amrén står för sång- och musikunderhållning.

Skidskytten Tage Lundin

  • Tage Lundin föddes 1933 i byn Norrberg inom Storumans kommun.
  • Han deltog första gången i skid-DM redan som 14-åring 1946.
  • För att försörja sig började han jobba i skogen. Arbetet som skogsarbetare bidrog till hans fysiska styrka. Arbetet gjorde också att han skadade benet allvarligt i en olycka med motorsåg.
  • Under sin skidkarriär tävlade han för IK Berguven. Han fick inga sponsorer under sin karriär utan fick klara både resor och utrustning med egna pengar.
  • En annan stor skidskytt från Storuman är Björn Ferry. När Björn var ung jobbade han tillsammans med Tage Lundin som arbetsledare med skogsröjning och plantering.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.