Måndag 10 augusti 2020

Lokaltidningen

Paul Keller ser tecken på att vårfloden längs Vindelälven inte blir lika allvarlig som 2018 eller 1995. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Ökad risk för höga flöden

I måndags gick SMHI ut med en klass 1-varning för höga flöden i Västerbottens inland och fjälltrakter. Paul Keller bor vid Laisälvens mynning och han tror att årets vårflod inte kommer att bli så allvarlig.
– De år som fjällfloden och skogsfloden kommer samtidigt blir det stora problem. I år har skogsfloden redan passerat, säger Paul Keller.

SORSELE · Published jun 4, 2020 at 12:15

Han startade för tre år sedan en sida på Facebook som blivit ett forum för alla som vill diskutera höga flöden i Vindelälven med biflöden. Dagligen rapporteras till exempel observationer av vattennivån vid broar längs med älven.

Paul Keller, som administrerar sidan, blev 1995 själv utsatt för vårfloden.

– Jag hade nyligen köpt huset här vid Laisälven när vårfloden kom. Som värst var det en meter djupt vatten inne i huset. Efter vårfloden höjde jag huset med 1,3 meter så nu borde jag klara mig, säger Paul Keller.

Vårfloden från skogsmarken har redan nått sin kulmen. Kvar är fjällfloden som i år kan bli ovanligt stor på grund av den rikliga snömängden. Allt hänger på hur vädret utvecklar sig de närmsta veckorna. Blir det rikligt med regn i fjället kan vi få en lika besvärlig situation som 2005 när både Hemavan och Ammarnäs drabbades av höga flöden.

I dag pekar SMHI:s prognoser på att det kommer rikligt med regn under kommande vecka. 2005 slog vårfloden till kraftigt i mitten av juni. På bara några dagar steg vattnet snabbt och byn Ammarnäs blev delvis isolerad på grund av vattenmassorna.

SMHI:s klass 1-varning, som utfärdades i måndags, gäller delar av både inlandet och fjällen.

Från katastrof till turistinvasion

Saxnäs I våras var Ingela Danielsson, vid Marsfjäll Mountain Lodge, förtvivlad över situationen med alla avbokningar på grund av pandemin. Nu ser det betydligt ljusare ut. – Vi...

Strid ström av fiskeentusiaster

Vilhelmina Redan tidigt på morgonen är det fullt med folk hos Grönlunds jakt och fiske i Vilhelmina. – Det har varit fullt upp ända sedan i juni, säger Nils Malmbo. Det står folk...
Min sommarpärla

Märke: International Harvester.

Årsmodell: 1956.

Tillverkad i: USA.

Opinion
Behöver du hjälp?


Sport