Tisdag 23 april 2019

Lokaltidningen

Tina Kerro, inflyttarkoordinator i Storuman, erbjuder hjälp till inflyttade att komma in i samhället. För att locka fler barnfamiljer har kommunen satsat på en bättre barnomsorg. Kommunen har också satsat mycket på att renovera och bygga nya lekparker. Foto: ALLAN FJÄLLSTRÖM

Nyinflyttade erbjuds hjälp

Sedan 50-talet har små glesbygdskommuner som Storuman tappat upp till hälften av sina invånare. Nu satsar Storumans kommun på att bromsa utvecklingen med hjälp av inflyttarservice.

STORUMAN · Published okt 29, 2018 at 07:15

1956 bodde det drygt 11 000 personer inom Storumans kommun. I dag har invånar- antalet sjunkit till drygt 5 800 personer. Liknande befolkningsutveckling har skett i både Vilhelmina, Åsele, Dorotea och Sorsele.

Lycksele kommun har klarat sig något bättre med en befolkningsminskning från cirka 16 000 personer ner till dagens cirka 12 000 personer

– De senaste tio åren har Storuman haft ett tapp på ungefär 16 personer per år. Att utflyttningen har minskat på senare år tror jag beror på att det finns fler lediga jobb. Trots det så har vi en stor utmaning framför oss. Vi måste bli bättre på att marknadsföra kommunen. Det handlar inte bara om jobb och skola utan också vad man kan göra på fritiden här, säger Tina Kerro, inflyttarkoordinator.

Hon ska jobba halvtid under två år med kommunens inflyttarservice. Tanken är att hon ska ta kontakt med både före detta kommunbor och personer eller familjer som visat intresse av att komma till Storuman.

– Vi har ett stort föreningsliv här i Storuman och goda möjligheter till friluftsliv. Så visst blir det en viss kategori av människor som kanske blir mest attraherad av att flytta hit. Samtidigt så pågår det en ny typ av ”grön våg” med unga människor som vill bo mer ut på landet där det går att ha några får eller höns. Jag har redan haft kontakt med folk som vill flytta ut på landet och bli mera självförsörjande, säger Tina Kerro.

Att locka barnfamiljer att flytta till Storuman är också något som prioriteras.

– Vi har en bra barnomsorg med möjlighet till barnomsorg på obekväma arbetstider. Vi har också många akviteter för barn och unga via föreningslivet. Vi upplever just nu också en lokal babyboom. Bara i år kommer det att födas ungefär 60 barn i kommunen, säger Tina Kerro.

Som koordinator så kommer hon också att försöka hjälpa inflyttande familjer med jobb.

– Om ett par vill flytta hit och den ena saknar jobb så ska man kunna vända sig till mig för att få hjälp. Jag har därför haft kontakt med de större arbetsgivarna i kommunen för att få klart för mig vilka typer av utbildningar som efterfrågas, säger Tina Kerro.

Tanken med projektet är att den pratiska kunskap som nu samlas in senare ska kunna användas i den ordinarie verksamheten i kommunen.

– Det jag gör nu ska kunna göras i de ordinarie verksamheterna. Alla verksamheter jobbar redan med till exempel kompetensförsörjning. Det som skiljer är att jag ordnar en rad olika slags aktiviteter. Sedan får vi se om mina erfarenheter kan användas för att förbättra kommunens arbete, säger Tina Kerro.

Storuman har på senare tid fått stor uppmärksamhet i media. Mycket tack vare olika TV-program med Björn Ferry och Heidi Andersson.

– Det har varit oerhört viktigt för Storuman. TV-tittarna har fått en bild av kommunen som miljövänlig och inbjudande. Folk har fått intresse för kommunen och dess invånare. Att vi kan umgås tillsammans och ha kul är viktigt både för oss som bor här och för att locka fler att flytta hit, säger Tina Kerro.

Byggföretagare blir antikhandlare

Dorotea Han lever på att köpa och sälja grejer. Det rör sig från stora hus till minsta lilla antika klocka. Nu har Tommy Pettersson etablerat sig i Dorotea och inom kort öppnar...

Äldreboendet Tranan byggs om för miljoner

STORUMAN Trots kritik från anhöriga och personal så byggs tolv särskilda boendeplatser på Tranan om till så kallade trygghetsboenden. Beslutet fick stöd av C, KD, M och en...

Hjälper barn i Vilhelmina

Vilhelmina Förra veckan började försäljningen av årets majblomma. En tradition som funnits sedan 1907. Pengarna från försäljningen går till barn som har det svårt ekonomiskt. –...

PRO firar 70 – slår på stort

ÅSELE I år fyller både PRO i Åsele och Dorotea 70 år. Det firas ordentligt på festplatsen Trillen i Åsele i början av sommaren. – Det gäller att aktivera medlemmarna, säger...

Vill få unga att stanna

Dorotea Sedan en månad tillbaka sitter Carina T Marcusson som spindeln i nätet när det gäller näringslivet i Dorotea. Hon är projektledare för Dorotea utvecklingscentrum som leds...

Sätter sin tillit till mänskligheten

Världen Förra veckan passerade en pilgrim från USA genom regionen. Hon är ute på en märklig vandring till synes utan slut.