Lördag 23 mars 2019

Lokaltidningen

Nybyggarlivet i Boksjödalen

Märta Gyllmo, 93 år, debuterade som författare 1986 med boken Flykten från missväxten. Berättelsen handlar om familjen Johansson som försökte skapa sig ett rikare liv i väglöst land uppe i Boksjödalen.

BOKSJÖN · Published dec 30, 2018 at 01:15

Märta Gyllmo är född och har levt nästan hela sitt liv i byn Boksjön utanför Tärnaby. Fram tills hon var dryga 80 år gammal drev hon byns enda affär.

– Jag var knappt 20 år då jag gifte mig med Eugen och började jobba i butiken. Vi fick två barn tillsammans, en son och en dotter. Intresset för att skriva väcktes när jag gick Folkhögskolan i Storuman, berättar Märta Gyllmo som i dag är 93 år gammal och bor i lägenhet vid äldreboendet i Tärnaby.

Hennes första bok kom ut 1986 och fick stor uppmärksamhet i bygden. ”Flykten från missväxten” handlar om Johannes Johansson och Anna Erika Johansson som tillsammans med sina fyra barn flyttade från Bäsksjö utanför Vilhelmina till Boksjön 1877. Äldsta barnet var bara sex år gammal och yngsta ett år.

Märta Gyllmos berättelse baseras på vad hon hört sin far berätta.

– Folk var duktiga på att berätta historier och jag tyckte det var intressant att lyssna. Mina böcker baseras delvis på fakta som jag fått berättat för mig, säger Märta Gyllmo.

Hon har fått samma typ av kritik som alla tidigare författare fått efter att ha skrivit skönlitteratur baserad på historiska händelser och personer. Den kanske mest kända författaren i samma genré, Bernard Nordh, fick utstå mycket kritik för att hans skildring av nybyggarna i Marsfjällets skugga.

”Flykten från missväxten” följdes upp 1987 med ”Nya vindar över Boksjödalen” och ”Gryning och skuggor” som kom ut 1989.

I den sistnämnda boken får man följa nybyggarfamiljens äldste son, Johan Johansson. Han försöker livnära sig och sin familj i Boksjön bland annat som skogsarbetare. Men att livnära sig på skogen i början av 1900-talet är ingen lätt uppgift. En stämpling som han tagit på sig i Gäddträsk utanför Lycksele slutar illa.

”Siffrorna visar att det inte precis har varit någon lysande affär varken för du eller för oss för den delen, men vi är oerhört tacksam att du har lyckats fullfölja kontraktet att få ner timret på isen där flottning ska vidtas när det blir isfritt” säger skogsbolagets faktor efter avslutat uppdrag till Johan Johansson.

Vinterns strävsamma arbete för att tjäna ihop till en skatteskuld slutar med att Johan blir skyldig handlaren fyra kronor och fem öre. Han tvingas bege sig hem till familjen i Boksjön med tom plånbok, slitna persedlar och redskap.

Märta Gyllmo är i god fysisk form trots sin höga ålder. Däremot har hon på senare tid börjat få svårt med minnet. När Lokaltidningen besöker henne i lägenheten i Tärnaby så har hon lite svårt att minnas hur det kändes att bli författare och ge ut sin första bok. Istället för att försöka hitta något större förlag som ville ge ut hennes böcker så tog hon beslut att själv ge ut sina böcker. Men som den affärskvinna hon är så gick det vägen ekonomiskt.

Efter triologin om nybyggarna och deras ättlingar i Boksjödalen har hon gett ut ytterligare tre böcker som alla tre innehåller kortare folklivsskildringar och små berättelser om händelser som utspelar sig i Tärnafjällen.

Hennes sista bok skrivs 2006 och får titeln ”Verksamhet bland fjäll och dalar”. Den består av korta kapitel med små berättelser eller fakta om folk i bygden som inträffat mellan åren 1942 fram till 2004.

– När synen blev sämre blev det till sist omöjligt för mig att fortsätta skriva, säger Märta Gyllmo som ändå har förlikat sig med att inte längre kunna skriva fler böcker.

Nicke Grahn kan bli ny L-ledare

DOROTEA Nicke Grahn, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, samt krönikör i Lokaltidningen, är nominerad som ny partiledare för Liberalerna. – Självklart ställer...

Vårjakt på älg ställs in efter massiv kritik

STORUMAN Skogsbolagen SCA, Sveaskog och Holmen skog kommer inte att genomföra någon skyddsjakt på älg. Detta trots att Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt på 44 älgar utan några...

Skolan i Nästansjö hotad

Vilhelmina Stora besparingar väntar skolorna i Vilhemina kommun. Bland annat föreslås en nedläggning av Nästansjö skola. – Vi måste göra besparingar på drygt 20 miljoner kronor...

Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat till egen lokal

ÅSELE Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat ut från Kulturhuset i Åsele och in i en egen lokal i Åsele centrum. – Så mycket besök som vi haft sedan vi flyttade hit har vi aldrig...

Åseleföretag hoppas på nytt projekt

ÅSELE Magnus Hedberg i Åsele har nyligen startat dataföretaget Northgrid AB. Han är en av dem som hoppas på Vattenfall och Garantias gemensamma pilotprojektet, där företag kan...

Konferens med fokus på symbios

ÅSELE Förra veckan var Åsele värd för den två dagar långa vindkommunkonferensen, med fokus på näringslivsutveckling i vindkraftens spår. – Det är mer än ett infrastrukturprojekt,...