Fredag 19 juli 2019

Lokaltidningen

Marknad gav plats åt kärleken

Storumandagarna, som avslutades i söndags, bjöd inte bara på traditionsenlig marknad och Dansgalan. Under marknaden hölls även Storumans första Prideparad.
– Jag är så himla stolt, säger initiativtagaren Bilan Jonsson.

STORUMAN · Published jul 3, 2019 at 12:15

Marknad i dagarna tre, armbrytartävling, tivoli, bilutställning och musikunderhållning var bara några av punkterna under årets Storumandagarna. På söndagen arrangerades Storumans allra första Prideparad – och uppslutningen blev stor.

– Jag är så tacksam för att det är så många här i dag och så tacksam för all hjälp jag fått, säger Bilan Jonsson, som var den som tog initiativet till Prideparaden.

– När vi fick frågan om att arrangera sa vi självklart. Vi är emot rasism, homofobi och förtryck i alla former, säger Sofia Thomas-Asplund på Storuman Fritid, projektledare för Prideparaden.

Både hon och Bilan Jonsson höll känslosamma tal på scenen.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag drömmer om en värld där varje röst räknas, säger Bilan Jonsson.

På söndag hölls också Kulturakademins hemvändarkonsert, med elever från dåtid och nutid. Utmärkelsen Årets Kommunbo gick till Monica Falkner och Madeleine Sundin, för deras engagemang för de äldres rätt till en värdig ålderdom och omhändertagande.

Årets Vildman blev Storumanbördige Johan Widebro, vd för Modo Hockey.

Det stora dragplåstret på årets Dansgalan var Pistvakt och Pjäx Pistols.

– De hade ett fjäll som kuliss och det drog så kallt runt benen så att det kändes som om man var på fjället, konstaterade en av besökarna.

Motor och musik i fokus

LYCKSELE Vad Motorveckan handlar om hörs på namnet. Men Motorveckans koordinator Mikael Jakobsson vill också lyfta en annan sida; musiken. – Det är musiken som gör att folk...