Lördag 23 mars 2019

Lokaltidningen

Människoöden i Lappmarken

Evangelisten och författaren Karl Andersson hann skriva 25 böcker som utspelade sig i Västerbottens- och Jämtlands fjällvärld. Han ville skildra fattiga nybyggares kamp för att överleva och människoöden bland samer som Stor-Nila och Klemmet.

TÄRNABY · Published jan 5, 2019 at 07:15

Som ung i slutet av 30-talet bodde Karl Andersson i Tärnaby. Här träffade han personer som berättade om särlingar som naturdoktorn och fjärrskådaren Noak Abrahamsson i Virisen, den morddömde samen Nils Nilsson Njaita och den fattige rendrängen Klemmet Persson som flydde över fjället till Norge för att slippa åtal.

Hans första böcker som gavs ut i början av 50-talet var riktad till ungdomar och handlade om berättelser och äventyr från vildmarken. Senare böcker bygger ofta på historiska personer som han läst om eller hört äldre personer berätta om. Han blandar sedan vissa korrekta uppgifter med händelser och personer som är fiktiva eller som utspelats någon annanstans. Berättandet är både detaljerat och ger läsaren en god närvarokänsla.

Ett bra exempel är boken Nybyggarna i Danasjön som kom ut 1966. Boken handlar om Erik Johansson och hans hustru vandrar högt upp mot fjällkanten för att starta ett nybygge på en plats som senare kom att kallas Danasjö.

Det är korrekt som det beskrivs i boken att Erik och hans hustru startade nybygget. Hustrun Sara Lovisa Ulriksdotter fick i boken heta Anna. Paret hade tidigare bott en tid i en närliggande by och vandrade bara en knapp mil till nybygget med en ko och en get som enda kreatur. I boken sägs paret ha vandrat från Slussfors, en sträcka på drygt två mil. Första tiden bodde familjen under en gran. Karl Andersson har sedan i fantasin låtit paret få besök av samen Stor-Nila som egentligen hette Nils Nilsson Njaita. I boken beskrivs också en dramatisk händelse där hustrun skulle ha skjutit en björn genom dynggluggen i fähuset. Om historien är sann råder det tvivel om.

I senare böcker skriver Karl Andersson mera utförligt om samen Stor-Nila. En berättelse som än i dag väcker förundran. Stor-Nila dömdes 1848 till två års straffarbete för dråp efter att ha slagit samen Sven Sjulsson så illa att han avled. Händelsen utspelade sig i Norrdal utanför Storuman. Stor-Nilas hustru Maria Larsdotter som han kallade Lill-docka var då gravid i åttonde månaden. Under tiden som Stor-Nila satt på Långholmen i Stockholm skingrades hans renjord.

Utan renar levde paret ett fattigt liv och försörjde sig bland annat på att stjäla renar. Stor-Nila kom från ett nåjdsläkte och sades kunna spå framtiden.

1899 frös paret ihjäl vid fjällmassivet Okstindan i Norge. I boken gränslandet skriver Karl Andersson att samen Klemmet Persson ingick i den patrull som fann Stor-Nila och Lill-docka ihjälfrusna. Stor-Nila hade tagit av sig sin lappkolt och lagt den över sin kära hustru i ett försök att hålla henne vid liv.

Klemmet Persson var född i Norge men bodde under en period i Tängvattnet, Tärnaby. Han var en fattig rendräng men kunnig i naturmedicin. Efter att ha anklagats för att ha medicinerat en häst så att han blev blind hamnade han i bråk med den arga hästägaren. Under tumultet stack han en kniv i bonden. I rädsla för att dömas flydde han och hustrun över till Norge där de bosatte sig under en stenhälla i Leirskardalen söder om Mo i Rana.

En annan naturdoktor och siare som Karl Andersson skriver om är Noak Axel Abrahamsson. Noak i Virisen som han kallades hade en sällsynt förmåga att kunna hjälpa människor i nöd och sägs bland annat ha kunnat ta bort ögonstarr med hjälp av en enkel nål. Han hade också stor kunskap i örtmediciner och kunde se händelser i förväg.

Artikeln har tidigare publicerats i Lokaltidningen den 27 juni 2018

Nicke Grahn kan bli ny L-ledare

DOROTEA Nicke Grahn, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, samt krönikör i Lokaltidningen, är nominerad som ny partiledare för Liberalerna. – Självklart ställer...

Vårjakt på älg ställs in efter massiv kritik

STORUMAN Skogsbolagen SCA, Sveaskog och Holmen skog kommer inte att genomföra någon skyddsjakt på älg. Detta trots att Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt på 44 älgar utan några...

Skolan i Nästansjö hotad

Vilhelmina Stora besparingar väntar skolorna i Vilhemina kommun. Bland annat föreslås en nedläggning av Nästansjö skola. – Vi måste göra besparingar på drygt 20 miljoner kronor...

Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat till egen lokal

ÅSELE Åsele Näringslivsstiftelse har flyttat ut från Kulturhuset i Åsele och in i en egen lokal i Åsele centrum. – Så mycket besök som vi haft sedan vi flyttade hit har vi aldrig...

Åseleföretag hoppas på nytt projekt

ÅSELE Magnus Hedberg i Åsele har nyligen startat dataföretaget Northgrid AB. Han är en av dem som hoppas på Vattenfall och Garantias gemensamma pilotprojektet, där företag kan...

Konferens med fokus på symbios

ÅSELE Förra veckan var Åsele värd för den två dagar långa vindkommunkonferensen, med fokus på näringslivsutveckling i vindkraftens spår. – Det är mer än ett infrastrukturprojekt,...