Måndag 30 mars 2020

Lokaltidningen

Kent stoppar strömmen till järnvägen

I onsdags strax före klockan 11.00 stängde Kent Larsen strömmen som förser delar av tvärbanan i höjd med Gunnarn med ström.
– Vad ska en fattig pensionär göra när staten stjäl strömmen av mig och vill inte skriva kontrakt, säger Kent Larsen, 83 år, före detta präst och turistföretagare.

GUNNARN · Published aug 21, 2019 at 15:32

För två och ett halvt år sedan köpte Kent Larsen en fastighet av Storumans kommun intill Gunnarns flygfält. Fastigheten har han renoverat och inrett för att kunna ta emot utländska jägare.

– Jag använder huset bara några veckor på hösten. Resten av året så står den tom. Källaren, där det finns vatten som riskerar att frysa, håller jag varm med hjälp av tre frostvakter. Varje frostvakt drar högst 600 watt elström men varje månad fick jag räkningar från Vattenfall på upp emot 3 000 kronor, säger Kent Larsen.

Efter att ha ifrågasatt faktureringarna och nio månaders bråk om att den automatiska avläsaren inte fungerade på elmätaren fick han till sist svar på varför elräkningarna var så stora.

– Elektrikern upptäckte att delar av signalsystemet längs järnvägen som går förbi min fastighet var kopplad på min mätare. Jag kontaktade först Green cargo som kör loken längs med tvärbanan och de hänvisade mig till Trafikverket, säger Kent Larsen.

Han fick till sist tag i en ansvarig person i Umeå.

– Jag förklarade mitt problem och sa att Trafikverket hade fem dagar på sig att ordna upp problemet. Men jag blev utskälld och anklagad för att hota honom. Han var inte villig att skriva ett avtal. Jag förstår att de skulle kunna ta tid att koppla om strömmen men jag ville ha en försäkran om att Trafikverket skulle ersätta den ström som jag betalat för och den ström som behövs fram till att felet är åtgärdat, säger Kent Larsen.

Efter två veckor är det enda besked han fått ett ärendenummer på den handläggning som startat hos myndigheten. Han har räknat ut att han tvingats stå för minst 90 000 kronor i kostnad för elström som gått ut till signalsystemet sedan han köpte fastigheten för 2,5 år sedan. I onsdags förmiddag beslöt han sig för att stänga strömmen.

– Jag anser att jag inte gör något fel om strömmen till signalsystemet stängs av. De har haft 14 dagar på sig att ta beslut. Jag kan inte fortsätta betala ström till Trafikverket. De stjäl ju strömmen nu när de vet att det skett en felkoppling, säger Kent Larsen.

Staffan Ökvist är distriktschef hos Trafikverket och ansvarar för driften av Tvärbanan mellan Vännäs och Storuman.

– Generellt sett så ska inga privatpersoner behöva betala ström som vi använder. Vi ska naturligtvis stå för kostnaden både för den ström som förbrukats och den ström som används fram till att vi sett till att felet åtgärdats, säger Staffan Ökvist.

Innebär det någon fara för trafiken längs med järnvägen att signalsystemet nu saknar ström?

– Det går troligen enbart ström ut till signalerna vid vägkorsningen. Den drivs av ett batteri och när batteriet tar slut så går ett meddelande ut till lokföraren om att signalsystemet är ur funktion. Då får han inte köra fortare förbi vägkorstningen än att han ska hinna stanna. Så om nu strömmen kopplats bort så finns det ingen fara för tågtrafiken, säger Staffan Ökvist.

Han säger att liknande felkopplingar har upptäckts på andra ställen men att en privatperson drabbats är ovanligt.

– Jag har hört talas om att fel har gjorts men det är mycket ovanligt att någon privatperson får stå för vår kostnad.

Hotellägare permitterar all personal

STORUMAN Hotell Toppen i Storuman har nu tvingats korttidspermittera all personal. – För att göra en jämförelse så är det som att hoppa fallskärm utan skärm. Det går väldigt fort...

Vill elektrifiera Hällnäs-Storuman

LYCKSELE Nu riktar Region Västerbotten fokus på elektrifiering av tvärbanan mellan Lycksele och Storuman. Målet är att hela sträckan till Hällnäs ska elektrifieras.

Tält uppförs i Lycksele - 42 smittade i länet

LYCKSELE Nu kommer ett tält upp också utanför Lycksele lasarett. – Vi har bara en entré till akutmottagningen här och planerar nu för en tältlösning utanför akuten för att få ett...